Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En timme räckte för tjuvarna

/
  • Foto: GUN WIGHTog pensionen. För en vecka sedan blev en 75-årig kvinna bestulen på sitt kontokort. Kvinnan spärrade kortet så fort hon upptäckte stölden. Men ficktjuvarna var snabbare. Av hennes pension på 6417 kronor återstod 17 kronor. Kvinnan på bilden är inte den drabbade 75-åringen.

GÄVLE
För en vecka sedan blev en 75-årig kvinna bestulen på sitt kontokort.

Annons
När hon upptäckt stölden ringde hon genast banken för att spärra kortet.
Men ficktjuvarna hade hunnit före. Av hennes pension på 6417 kronor återstod 17 kronor.
Den 75-åriga kvinnan hade åkt in till stan för att göra lite ärenden. Efter att ha gått omkring på torget en stund gick hon till Handelsbankens bankomat på Nygatan för att ta ut pengar. Det var en lång kö och mycket trängsel runt uttagsautomaten.

Bufflig kö
Kvinnan använder sig av en rullator som hon är mycket rädd om. När det blev hennes tur att ta ut pengar ställde hon därför rullatorn framför sig, för att ingen skulle kunna stjäla den. Det innebar att hon stod en bit ifrån bankomaten när hon knappade in sin kod.
Kön bakom henne var väldigt bufflig. Efter att ha tagit ut pengarna stoppade hon ner bankomatkortet i dess fodral och stoppade sen ner det i handväskan.
När uttaget var gjort gick hon vidare till Bengtsons tobak på andra sidan gatan för att köpa halstabletter. Väl inne i butiken höll hon plånboken i handen, handväskan hade hon hängt på rullatorn. Vid kassan stötte hon ihop med två unga tjejer.
Kvinnan tänkte inte mer på det utan köpte sina hals- tabletter och gick vidare till torget. Efter ungefär en timme kontrollerade hon om kortet låg kvar i handväskan och upptäckte då att kortet var borta.
Hon ringde genast till banken för att spärra kortet. Banken gav henne ett skräckbesked. Av hennes 6417 kronor fanns bara 17 kronor kvar.
De två unga tjejerna var troligen i maskopi med personerna som stod bakom kvinnan när hon gjorde sitt uttag. På så sätt fick de tag på hennes kod och kunde komma åt alla hennes tillgångar.

Jobbiga blanketter
Banken kunde se att tjuvarna tryckt in fel kod en gång innan de lyckades länsa hennes konto. Hon gick till polisen och gjorde en anmälan.
Nu är kvinnan helt utan tillgångar. Eftersom hon inte haft råd med en hemförsäkring kan hon inte få tillbaka några pengar på det sättet.
Hon har inga pengar sparade och har därför inte kunnat betala sin hyra. Nu har hon vänt sig till socialtjänsten för att få hjälp. Hon upplever det som väldigt jobbigt att fylla i alla blanketter och hon har känt sig ifrågasatt.

Inga allmosor
Trots det vill hon inte låna pengar av sin son. Till honom har hon sagt att hon inte godtar några allmosor utan att hon vill reda sig själv.
Handelsbanken kunde i går inte ge något besked om kvinnan kommer att få någon ersättning från dem

DANIEL SIKSJÖ
026-159612
daniel.siksjo_gd.se


Foto: Gun Wigh
Bankomatstöld. Kvinnan på bilden har inget samband med artikeln.

Mer läsning

Annons