Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En uppryckning av Esplanaden

/
  • Foto: NICK BLACKMON Upplysning på gång. Nästa vecka börjar arbetet med att sätta upp nya lyktstolpar längs Norra Kungsgatan. Stolparna kommer att ha dubbla armar, så att även cykelbanan får sin välbehövliga upplysning.

GÄVLENu ska Esplanaden bli säkrare, och vackrare.Nästa vecka börjar arbetet med att sätta upp ny belysning längs cykelbanan.

Annons
Dessutom ska flera gamla träd bytas ut, och mängder av lökar planteras.
Cykelbanan i allén längs Norra Kungsgatan har länge varit ett mörkt stråk nattetid. Nu ska ny belysning ändra på det.
De befintliga gatlyktorna som lyser upp Norra Kungsgatan ska bytas ut och få dubbla armar, så att den ena lyser upp cykelbanan.
Arbetet beräknas vara klart innan allahelgonahelgen.
Längs Esplanadens grusgångar pågår också febril aktivitet. 56 000 scillalökar ska ner i jorden.
Scilla, eller blåstjärna som blomman också kallas, är en tidig vårblomma som blommar strax efter vintergäcken och snödropparna.
-De kommer på sikt att bilda en sammanhängande blå matta. Då ska Gävleborna kunna säga "nu är våren här", säger kommunens trädgårdsingenjör Marianne Andersson.
På måndag kommer dessutom ett antal träd att fällas i Esplanaden.
Det är de spetsiga träden kring Hedbergs fontän och runt serveringen närmast Drottninggatan som ska bytas ut. Tolv nya pyramidalmar har stått på tillväxt på en plantskola, och ska nu ersätta sina artfränder som stått där i nästan 100 år.
-Ett problem med bytet är att det är svårt att gräva. Det är så mycket ledningar i marken, säger kommunens landskapsarkitekt Emma Nordebo.
Hon kan därför inte svara på hur mycket arbetet kommer att kosta. Men de nya trädplantorna kostar omkring 50 000 kronor (inklusive åtta reservträd), och planteringen av lökarna nästan 100 000 kronor.
Bytet av lyktstolpar kommer att kosta ungefär 700 000 kronor.
-Den kostnaden delas ungefär 50-50 mellan material och arbete, säger Leif Liljeberg på trafikkontoret.
MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons