Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vecka två inbrott i ny butik

/
  • Per Högbom hann knappt öppna sin butik innan tjuvarna slog till första gången. Efter det andra inbrottet i fredags tänker han vaka i butiken, dag och natt. Foto: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE Per Högbom öppnade sin alldeles egna videobutik på Kristinaplan för en vecka sedan. Två inbrott är facit hittills. Det ska inte bli fler. Nu tänker han övernatta i butiken.

Annons
- Jag får väl vara här ett par nätter. Annars sitter man ju bara hemma och oroar sig, säger Per Högbom.
I tisdags natt sprack det första skyltfönstret vid entrén på Kristinaplans spel och video. Tjuvarna kastade in grannbutikens fotskrapa av järn.
En ny datorskärm och mängder av cigaretter försvann. Märkligt nog bara de av märket Marlboro. Sedan dröjde det bara några dagar innan det var dags igen. Samma fotskrapa for in genom samma fönster.

Men inbrottet i fredags natt är inte ens värt att anmäla till försäkringsbolaget, förklarar Per Högborg. Den gången stals mest cigaretter.
- Har man två inbrott på en vecka är det väl ingen som vill försäkra en.
I dag ligger hans självrisk på 7 500 kronor. Han vill gärna att den inte ska bli högre, berättar han. Därför väljer han att stå för hela kostnaden själv den här gången.
Tre månader har han lagt ner på att rusta hela lokalen på Kristinaplan. Tidigare var den mycket nedsliten. Det är första gången han driver en egen butik och han är stolt över vad han har skapat. Inbrotten ska inte stoppa honom.
- Det är ändå inte så deprimerande. Det har gått så pass bra, säger han.

Han berättar att det är många, främst äldre, som kommit in och manat honom att inte ge upp.
Debuten som egen företagare kunde onekligen ha börjat bättre. Och två inbrott på en vecka tvingar honom att satsa mer på säkerheten. Om några dagar kommer butiken att få galler på insidan av skyltfönstren. Annonseringen blir lidande.
- Det känns tråkigt. Det är fina skyltfönster som man vill använda.
Innan de är på plats vakar Per i sin butik, dag som natt.

JOHAN PIHLBLAD

Mer läsning

Annons