Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engelska skolan har startat

/
  • Skolstart. Läraren Leon Hühn lär ut mattematiska termer på engelska på den omtalade sommarkursen. - De elever som går kursen kommer att ha en fördel när de börjar skolan, säger han.Foto: LASSE HALVARSSON

GÄVLE
I går startade den omtalade sommarkursen för Engelska skolans elever.

Annons
Kursen kostar 2 880 kronor och av skolans 420 elever kom åtta.
- Det var jättejobbigt att gå upp. Jag har ju sovit länge hela sommaren, säger Lisa Sandström, en av de elever som går sommarkursen och som ska börja sjuan till hösten.
Det var glest med elever när kursen började i går. Under en vecka ska eleverna bekanta sig med den engelskspråkiga klassmiljön och gå igenom skillnaden mellan engelsk och svensk matte-terminologi.

Inte överlyckliga
Eleverna verkade inte överlyckliga över att vara tillbaka i skolbänken.
- Det är svårt att räkna matte på engelska, orden är annorlunda. Sen kommer vi att få läxor också, suckar eleven Sandra Norman som ska börja i sexan.
- Mamma sa att det kunde vara bra om jag gick kursen, förklarar Sandra Norman om varför hon går i skolan mitt i sommaren.
- Jag ville se hur det var innan jag bestämde mig för att börja och det känns helt ok, säger Lisa Sandström.

Avgiften avskräckte
Före sommaren fick föräldrarna till de blivande eleverna information om sommarkursen. Många tvekade inför kursavgiften på 2 880 kronor och undrade om kursen var ett måste för att klara undervisningen.
Engelska skolans rektor Peter Fyles informerade föräldrarna att de elever som inte går kursen kommer få den undervisning de behöver för att klara undervisningen ändå.
- Man måste inte gå kursen för att klara av undervisningen på Engelska skolan men man har en stor fördel om man gjort det, förklarar Lydia Baylis, kursansvarig
- De som inte gått kursen kommer kanske att ha mindre förståelse i början och därmed få sämre självförtroende, utvecklar kursens lärare Leon Kühn.

"Ett rimligt pris"
Rektor Peter Fyles information måste ha lugnat föräldrarna för i Gävle går bara åtta elever kursen.
I de andra städer där Engelska skolan finns har intresset varit större. I Stockholm går 25 elever kursen, i Örebro 18 och i Linköping 17 elever.
Lydia Baylis tror inte att kurspriset avskräckte.
- Jag tror att de flesta är på semester vid den här tiden men nästa år ska vi lägga kursen så att fler kan delta.
- Jag tycker att det är ett rimligt pris och att eleverna får valuta för pengarna, säger hon.
Kursen kommer att pågå till på fredag så för Sandra och Lisa och de andra sex eleverna är det bara att gå upp i ottan och ta sig iväg till matteundervisningen på engelska.
DANIEL SIKSJÖ
026-159627
daniel.siksjo_gd.se
Fotnot: Kursen är helt fristående från Engelska skolan men den drivs av ett privat företag som består av lärare från den Engelska skolan.

Mer läsning

Annons