Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engelska skolan säger upp obehöriga lärare

Tre lärare sägs upp och en slöjdsal för trä och metall byggs. Allt för att Engelska skolan ska få behålla sin bidragsrätt.
– Vi har fått ta till kraftiga och konkreta åtgärder, säger biträdande rektor Anna Ek.

Annons

I slutet av augusti fick Engelska skolan veta att de riskerade att förlora sin bidragsrätt. Anledningen var Skolverkets uppföljning av sin inspektion av skolan från 2005 där de fann att flera av bristerna kvarstod.

Kritiken gällde bland annat det låga antalet behöriga lärare och att det inte fanns någon trä- och metallslöjd på skolan.

Läsåret 2006-2007 saknade hälften av lärarna behörighet och läsåret därpå hade antalet sjunkit till en tredjedel.

I går var det sista dagen för Engelska skolan att lämna besked till Skolverket om vad de ska göra för att komma tillrätta med problemet.

– Vi har sagt upp samtliga lärare med fast anställning som saknar lärarutbildning, säger biträdande rektor Anna Ek.

Det gäller tre av skolans lärare som nu ersätts med två utbildade personer. Engelska skolan har även informerat vikarier utan befintlig lärarutbildning att deras kontrakt inte kommer att förlängas när det går ut.

Samtliga lärare på skolan kommer nu att ha en lärarutbildning, 30 procent av dem har en internationell utbildning och undervisas nu i svenska så de kan bli behöriga även i Sverige.

– Vi är en internationell skola och måste ha rätten att få upprätthålla vår profil men självklart vill vi att alla våra lärare ska vara tvåspråkiga och det här är ett steg i rätt riktning, säger Anna Ek.

Skolan kommer även att bygga salar för trä- och metallslöjd men väntar på ett svar från länsrätten om att få starta skola för årskurserna 4 och 5, som planeras att ligga i samma del av skolan som slöjdsalarna.

– Gävle kommun har överklagat Skolverkets tillstånd och vi vill gärna ha hela bilden klar för oss innan vi börja bygga men till hösten 2009 kommer alla våra elever att ha trä- och metallslöjd på schemat, säger Anna Ek.

Mer läsning

Annons