Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engeltofta gjorde oväntad entré hos KS

GÄVLEFörra veckan lyckades en minoritet i kommunfullmäktige stoppa beslutet om bostäder vid Engeltofta.

Annons
Men i går kom förslaget plötsligt upp i kommunstyrelsen.
Utan förvarning och utan några större förändringar.
- Det här är helt förkastligt. Att helt strunta i ett beslut om återremiss för att plocka fram mer fakta, säger Kenth Lövgren, folkpartiets oppositionsråd.
Han är också upprörd över att frågan togs upp som ett extraärende. Eftersom ingen visste om att programmet för detaljplan skulle upp fanns inte heller någon möjlighet att förbereda sig, menar Lövgren.
Kristdemokraterna saknade helt en representant på mötet men de visste inte heller att Engeltofta-frågan skulle upp.
Socialdemokraterna och moderaterna kunde gemensamt se till att ärendet gick igenom och nu lyfts till kommunfullmäktige igen. Men övriga partier reserverade sig mot beslutet.
Kenth Lövgren är mycket kritisk mot att den fördjupade utredning över Norrlandet som efterfrågades i kommunfullmäktige inte fanns med.
Det fanns inte heller med någon detaljerad kostnadsberäkning över vad bostadsbyggandet vid Engeltofta skulle kosta kommunen.
- Inte i kronor. Det står att det blir dyrare än normalt, men inte hur mycket dyrare, säger Kenth Lövgren som tycker att det är väldigt märkligt att det ska vara så bråttom att få igenom förslaget.
Moderaternas Gunilla de Maré har dock liten förståelse för hans argument. Vid mötet i går fick ledamöterna två papper att läsa. Det hann vi göra allihopa, menar hon.
I handlingarna förklaras det varför det inte behövs en översiktsplan. Där understryks också att det bara handlar om ett program för att ta fram en detaljplan.
- I och med det här är det inte sagt att vi ska bygga, säger Gunilla de Maré.
- Jag tycker att Kenth Lövgren överreagerar.
När en detaljplan tas fram så kommer även den till kommunfullmäktige. Det finns alltså alla möjligheter att diskutera frågan vidare, menar hon.
Vilket det med all sannolikhet också kommer att göras.

MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons