Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enig opposition säger nej till vårdbesparingar

Oppositionen i landstinget säger nej till den 150-miljonersbesparing som den röd-gröna koalitionen vill genomföra i sjukvården.
– Det går att klara ekonomin på annat sätt, anser Patrik Stenvard, moderaternas oppositionsråd.

Annons

När landstingsstyrelsen i går för andra gången diskuterade budget för 2009 och ekonomisk plan för 2010-2011 var det enad oppositionstrojka (m, fp, c, kd, svp) som mötte upp.

De fem tidigare så splittrade partierna hade tagit vara på den extratid som fullmäktige i förra veckan gav dem då budgetfrågan återremitterades och kunde nu presentera ett gemensamt budgetalternativ.

För att nå dit har partierna fått kompromissa en hel del. Sjukvårdspartiet har till exempel tvingats stryka sina krav på att återöppna akutsjukvården i Sandviken och andra orter i länet och moderaterna har fått backa på sina skattesänkningsförslag.

– Det handlar om att ge och ta, konstaterar Patrik Stenvard.

Oppositionens budget bygger på den skattehöjning på 20 öre som landstingsfullmäktige redan beslutat om. Det betyder att partierna haft cirka 6,5 miljarder kronor att fördela. I många stycken är de två blocken överens om hur pengarna ska användas. Men det finns också tydliga skillnader. Bland annat säger de fem oppositionspartierna nej till det sparpaket på 150 miljoner kronor som de röd-gröna vill ta fram och sjösätta under nästa år.

Oppositionen ser andra möjligheter att få ihop ekonomin. Partierna vill bland annat skära ned på administrationen, lägga ut Sandvikens och Bollnäs sjukhus på entreprenad och skjuta upp ombyggnationen av operationslokalerna i Gävle.

Partierna tror också att det ska gå att spara stora summor på att samordna resurser inom sjukvård och försäkringskassa (Finsammodellen).

Partierna räknar med att kunna korta vårdköerna och få det finansierat via den så kallade kömiljarden som regeringen anslagit.

De vill också införa Vårdval, en modell som ska ge patienterna i primärvården ökad valfrihet och som prövats i bland annat Stockholm och Halland.

Efter gårdagens förpostfäktning i landstingsstyrelsen väntar en avgörande drabbning om budgeten den 12 december i landstingsfullmäktige.

Utgången är oviss. Jämviktsläge råder mellan blocken.

Om inget oförutsett händer blir det den avhoppade miljöpartisten Laszlo Gönczi som får utslagsrösten.

– Vi kommer att kontakta honom i god tid och visa honom vår budget. Sedan får vi se hur han ställer sig, säger Patrik Stenvard.

Mer läsning

Annons