Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkelt att mäta radon

GÄVLE Sedan 1980-talet har kommunen mätt radonhalten i 5 000 bostäder i Gävle.
I var femte tror man att radonhalten fortfarande överstiger 200 becquerel.
Nu har har alla de 1 090 kända fastighetsägarna med höga radonhalter fått brev från kommunen med ett erbjudande om en ny radonmätning.

Annons
- Riksdagen har bestämt att år 2020 ska radonhalten vara nere i 200 bq i alla bostäder, men jag tror inte att allmänheten känner till det, säger Torsten Sörell på Bygg- och miljö i Gävle.
- Nu har vi gjort en upphandling så alla som hör av sig kan få en radonmätning gjord till ett bra pris, säger han.
En radonmätning är enkel: man får hem två mätare, som ser ut som hockeypuckar och placerar ut dem i bostaden. Efter tre månader skickas mätarna in för analys.
Skulle mätningen visa att radongashalten är högre än 200 bq finns det möjlighet att få halva kostnaden för radonsaneringen i bidrag från länsstyrelsen.
Radonsanering är inte särskilt dyrt, säger Torsten Sörell.
- En radonbrunn kan kosta upp till 40 000 kronor, men det är ovanligt att det behövs. Ofta räcker det med att man förbättrar ventilationen eller tätar vid rören, säger han.
Hur många av de 20 000 villor och radhus som finns i Gävle som har för hög radonhalt vet ingen. Det är bara kommunens mätningar som finns registrerade, inte de som gjorts privat, och man känner inte heller till i vilken utsträckning höga radonhalter har åtgärdats.
- Men vi tror att vi har fångat upp de fastigheter som har högst värden. De som bor i riskområdena på åsarna i Hille, Valbo och Hedesunda fick erbjudanden om mätningar redan på 1980-talet, säger Torsten Sörell.

Mer läsning

Annons