Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensam Ståhl försvarade nedläggning

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Ensam politiker. Hela kultur- och fritidsnämnden var inbjuden men det vara bara ordföranden Lars-Göran Ståhl som kom för att svara på frågor från ungdomar och ledare på fritidsgården Humlan.

GÄVLE
Redan i nästa vecka tar kultur- och fritidsnämnden troligen beslutet att starta en ny fritidsgård i Bomhus centrum och avveckla de två som redan finns.

Annons
- Det är för att vi ska kunna klara de nödvändiga besparingarna, säger Lars-Göran Ståhl, ordförande i nämnden.
I går mötte han ungdomar och ansvariga på den nedläggningshotade gården Humlan och fick försvara förslaget.
Den nya fritidsgården ska enligt förslaget ligga i Folkets hus, i lokaler som är betydligt mindre än dem som ungdomarna har tillgång till i dag.

Oroliga ungdomar
- Varför måste vi flytta från två bra lokaler till en dålig, undrade ungdomarna som var oroliga för att mycket av verksamheten på Humlan skulle försvinna på den nya gården, och att alla ungdomar inte skulle få plats.
Lars-Göran Ståhl ville inte säga att det var klart med Folkets hus, men han försvarade ändå förslaget. Enligt honom ligger ingen av de nuvarande fritidsgårdarna bra till om det i fortsättningen bara ska finnas en gård i Bomhus.
- Men vi binder inte upp oss till 100 procent, sa Lars-Göran Ståhl till ungdomarna. Många politiker var inbjudna till mötet men han fick ensam försvara och förklara bakgrunden till förslaget.
Att bara driva en gård i Bomhus kan nämnden spara 1,2-1,3 miljoner per år på. Om politikerna tar beslutet på onsdag i nästa vecka kan den nya gården starta sin verksamhet i början av nästa år.

Kostnaderna kvar
Ungdomarna undrade också vad som skulle hända med de nuvarande lokalerna, som är byggda just för fritidsgårdsverksamhet. Även om kultur- och fritidsnämnden sparar in på lokalhyror har kommunen kvar kostnaderna, åtminstone tills man hittar en ny hyresgäst.
- Det kan inte jag svara på, sa Lars-Göran Ståhl.
Men de ekonomiska argumenten gick knappast hem hos ungdomarna, och ledamöterna i Humlans styrelse var också tveksamma.
Förslaget kom sent och Lars-Göran Ståhl fick kritik för att varken ungdomar eller ansvariga tillfrågats.

SVEN-OLOF EKMAN
026 -15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons