Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hem gick upp i rök

/
  • I hörnet stod teven som började brinna. Den är oigenkännlig. Hettan som explosionsartade branden alstrade var intensiv.

NORRSUNDET Familjen Wigrens hus brann ned. Några bilder i ett familjealbum klarade sig. Allt annat gick förlorat i lågorna.
- Allt vi ägde och hade, säger Catharina Wigren.

Annons
Dagen efter eldsvådan plockar familjemedlemmarna i de utbrända resterna av det som var möbler, böcker, husgeråd eller barnens leksaker. Röklukten är stark och villans innandöme är svart av sot.
Det är första dagen efter branden i en villa på Allévägen i byn Norrsundet.
- Det är bittert, säger Kent Wigren tyst.
Pappan står på gården och ser på husfasaden. Den är inte lika illa åtgången. Föregående kväll trodde familjen att huset kunde räddas. Sanningen är att det måste rivas.
Catharina Wigrens mamma passade barnen. Man såg på teve. Vid niotiden i onsdagskväll började bilden svaja. Därefter, och så snabbt att man inte hann stänga av teven eller kasta ut den, bröt lågorna fram.
- Den var kanske sex eller sju år gammal, säger Kent Wigren om familjens teve.
Svärmor kastade sig på telefonen. En av de äldre sönerna, Daniel, sprang upp på övervåningen för att väcka lilla Fanny och Agnes som redan somnat.
Alla klarade sig ut ur huset utan att skadas.

Deltidsbrandkåren från Bergby var först på plats. Brandmän från Gävle nådde snart fram. Man släckte så fort som möjligt, men skadorna var redan svåra. Eventuellt hade hettan sprängt ett eller flera fönster så att elden fick nytt bränsle av syret.
I det som var vardagsrummet finns bara ett svart hål där teven stod. Väggarna som är svarta av sot suger åt sig dagsljuset.
- Först tänkte jag att det var skönt att alla klarade sig, försöker Catharina Wigren förklara sina känslor.
- Det har sjunkit in nu. Då börjar jag tänka på att allt vi ägde och hade är borta.
Inga kläder, inga papper och ingenting som en familj samlar på sig går att använda. Det som inte brann är förstört av rök eller sot eller vatten från brandmännens slangar. Familjen väntar på en försäkringsman som ska titta på eländet.
- Vi sov hos svärmor i natt.
- Kanske kan försäkringsbolaget ordna en lägenhet till natten, säger Kent Wigren.
De flyttade till villan på Allévägen i maj. Då hade man lagt ned mycket arbete på att rusta huset fint.
Efter att elden gjort sitt blir det antagligen utdömt. Både Kent och Catharina är tysta och tagna. Den fulla vidden av katastrofen drabbar dem först nu.
En sak finns att känna lättnad över. Att branden inte började mitt i natten när familjen sov på övervåningen.
I morgon är det en ny dag. För familjen Wigren börjar den med jakten på någonstans att bo.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons