Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett klipp för en drabbad bygd

/
  • Många Norrsundetbor hade tagit sig ut i kylan för att se när den upprustade vägen genom Norrsundet invigdes.
  • Tvillingarna Jenna och Julia Lawrey fick klippa bandet när vägen invigdes.
  • Sofie Ersson, Ella Kullberg, Anna Mattsson, Isabelle Ersson, Elvira Meijer och Ellen Meijer tog för sig av tårtan.
  • Kommunalrådet Per Johansson, s, och vägverkets vägdirektör Caroline Ottoson hjälptes åt att plantera lökar som ska skapa blomsterprakt i vår.

Kan en upprustad väg ge hopp till ett helt samhälle? Kanske, i Norrsundet var glädjen i alla fall stor när Vägverket i går invigde den nyrustade genomfarten genom byn.

Annons

Upprustningen av vägen genom Norrsundet har kostat Vägverket nio miljoner kronor. Pengarna har bland annat använts till ny beläggning på vägen, höjning av kantstenar, nya gatlyktor och planteringar som ska göra att Norrsundets centrum blommar till våren.

– Genomfarten var väldigt sliten och behövde rustas upp. Vi hoppas att det här bidrar till att skapa en fin miljö och att det ger hopp för de som bor här, säger Caroline Ottoson, vägdirektör för Vägverket region mitt.

Hopp var ett ord som var på mångas läppar vid gårdagens invigning. Att centrum fått sig en ansiktslyftning sågs som en välbehövd positiv händelse efter den nedstämdhet som nedläggningen av bruket skapat.

Gävle kommun representerades av kommunalrådet Per Johansson, s, vid invigningen. Han är nöjd med det arbete kommunen bedrivit för att skapa nya jobb i Norrsundet sedan beskedet om nedläggningen av bruket kom.

– Det har hänt en hel del här med nya etableringar och jag tror att den utvecklingen kommer att fortsätta med att det byggs upp ett antal mindre företag här. Men jag tror inte att det kommer att bli någon ny så stor arbetsgivare som bruket har varit, säger Per Johansson.

Bandet som förklarade vägen öppnad klipptes av sjuåriga tvillingarna Jenna och Julia Lawrey. Deras mamma Annica Lawrey är ordförande för KNUFF, en medborgarförening som startats i Norrsundet för att arbeta för byns framtid.

– Det här var precis vad Norrsundet behövde just nu, någonting positivt att samlas kring efter allt det negativa som varit den senaste tiden, säger Annica Lawrey.

Efter invigningstalen och bandklippningen fick Norrsundetborna hjälpas åt att plantera lökar som ska skapa blomprakt till våren. Sedan bjöds det på kaffe och tårtor dekorerade med det hoppfulla budskapet ”Låt Norrsundet blomma”.

Mer läsning

Annons