Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett kulturhistoriskt dokument

/
  • Foto: LARS WIGERTStort allmänintresse. Just nu pågår en omfattande inventering avkyrkogårdarna i Gävle och Sandviken. Daniel Olsson är en av antikvariernasom dokumenterar gravstenarnas berättelser.- Det finns ett stor intresse hos allmänheten, säger han.Bilden är tagen på Gamla kyrkogården i Gävle.

GÄVLE
Varje gravsten har en historia att berätta. En kyrkogård med hundratals gravar är således ett omfattande kulturhistoriskt dokument för den som är läskunnig.

Annons
- Man kan lära sig mycket genom att gå omkring och titta. En kyrkogård är en miljö som förändras, den är inte alls så statisk som många kan tro, säger Daniel Olsson, byggnadsantikvarie på Länsmuseet Gävleborg.

Värdering
Under förra hösten påbörjades arbetet med att inventera sex kyrkogårdar i Gävle och Sandviken. Inventeringen är den första i sitt slag. Tidigare har ett släktforskningsförbund gjort en kartläggning över var olika personer ligger begravda. Nu ska fler aspekter av kyrkogårdarna tas med.
- Vi gör en kulturhistorisk värdering. Det är kyrkogårdsförvaltningarna som har beställt inventeringen, de vill undvika att gravstenar tas bort godtyckligt, säger Daniel Olsson.
I arbetet använder sig antikvarierna av ett antal kriterier från Riksantikvarieämbetet. Alla gravstenar som restes före år 1870 ska stå kvar precis som alla gravstenar med detaljer i gjutjärn. Konstnärlig eller tidstypisk utformning är två andra skäl till bevarande. Gravstenar som rests till minne av lokalhistoriskt intressanta personer värderas också högt.
- Vi gör fältarbeten på varje kyrkogård i några dagar. Sedan går vi igenom olika arkiv i kyrkan, på länsmuseet och länsstyrelsen och kompletterar med intervjuer, säger Daniel Olsson.

"Olika stilar"
Vad har du lärt dig under arbetets gång?
- Konststilarna varierar väldigt mycket. Att det har gått mode i gravstenar har jag inte tänkt på tidigare. Sen blir man påmind om hur stora pengar som lades ner och hur betydelsefullt det var med gravstenar. Titlarna är också viktiga. På någon gravsten har jag sett titeln banmästardotter, det levde nog hon på hela livet, säger Daniel Olsson.
Inventeringen kommer att mynna ut i en rapport som hamnar på länsmuseet. Eventuellt kan museet också ordna guidade turer på kyrkogårdarna under nästa vår.
- Det finns ett stort intresse hos allmänheten för det här, säger Daniel Olsson.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons