Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyft för alla skoltrötta

/
  • Joakim Andersson vill gå i sina föräldrars fotspår och bli skomakare. FOTO: Stéfan Estassy

GÄVLE Joakim Andersson går på gymnasiet men är samtidigt skomakarlärling.
Det har fungerat så bra att Polhemsskolan nu ska ordna med fler lärlingsplatser inom udda yrken till sitt hantverksprogram.

Annons
När Joakim Andersson från Skutskär skulle börja på gymnasiet var han skoltrött.
Han kände han att han ville gå i sina föräldrars fotspår och bli skomakare. Problemet var att det inte finns någon gymnasieutbildning med inriktning mot skomakeri.
Efter några samtal med Älvkarleby kommun ordnades till slut en lösning som gjorde alla inblandade parter nöjda.
Han fick gå på hantverkarprogrammet på Polhemsskolan och läsa in kärnämnena där. Den resterande tiden tillbringar han hos sina föräldrar Rose-Marie Forsberg och Hans Andersson på Skomakarna Söder.
- Det är inte så mycket pluggande. I stället får jag arbeta med händerna hela tiden och det är det jag vill göra. Det här är jättebra, säger Joakim Andersson.

Joakims lärlingsplats fungerade så bra att den blev en sporre för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen att försöka ordna med fler lärlingsplatser.
De har nu kontaktat flera företag och hört sig för om de skulle kunna tänka sig att ta emot lärlingar.
Hittills har sju företag varit positiva till idén.
Målsättningen är att det ska inrättas ett eget lärlingsprogram på Polhemsskolan till nästa läsår med plats för allt från 16 till 32 elever.

Lärlingseleverna kommer att ha gemensam undervisning i de traditionella skolämnena på Polhemsskolan och går sedan ut till sin respektive arbetsplats.
Det som återstår är att komma överens om hur mycket företagen ska få i ersättning från kommunen för att ta emot lärlingarna.
Förslaget är 5000 kronor per termin. Rose-Marie Forsberg tycker att det är för lite pengar med tanke på hur mycket tid de lägger ner på lärlingen.
Om hon skulle få ersättning för en timme varje dag lärlingen är på plats skulle hon vara nöjd.
- Det blir ungefär 3200 kronor i månaden, säger hon.
Rose-Marie Forsberg tycker att det är på tiden att kommunerna börjar inse fördelen med att elever som är skoltrötta kan gå som lärlingar.
- När vi haft praktikanter som varit skoltrötta har det fungerat jättebra. Om de tvingas studera tappar de sugen och blir helt enkelt utslagna från arbetsmarknaden, konstaterar hon.

Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons