Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt försök för Lejla

GÄVLEAdvokaten Tryggve Emstedt har lämnat in en ny ansökan om uppehållstillstånd för den bosniska flickan Leila och hennes familj.

Annons
I första hand yrkar han på att familjen får permanent upphållstillstånd av humanitära skäl och i andra hand att de får ett tillfälligt uppehållstillstånd på minst sex månader.
Sexåriga Leila och hennes föräldrar kom till Sverige via Milano i maj 2000, och har tidigare fått avslag på sina ansökningar till utlänningsnämnden fyra gånger, den sista gången i augusti i år.

Dublinärende
Eftersom familjen kom via Italien har Leila-fallet hela tiden setts som ett Dublin-ärende, där familjen skulle skickas tillbaka till Italien, som första ansökarland.
Men ingenting talar för att Italien skulle acceptera att ta emot familjen, som nu har vistats 27 månader i Sverige. Den långa tiden i Sverige bör vägas in när utlänningsnämnden bedömer fallet, hävdar Tryggve Emstedt.

Missbildning
I sin ansökan pekar Tryggve Emstedt också på sexåriga Leilas situation. Flickan, som har en medfödd missbildning, har undersökts av specialistläkare i Sverige, som bedömer att hennes tillstånd försämrats.
Hennes föräldrar som drabbats av djup depression av den pressade situation som familjen lever under, har svårt att ta hand om sina barn.
- En utvisning av denna familj måste med hänsyn till det anförda anses som synnerligen stötande mot folks rättsmedvetande, skriver advokat Tryggve Emstedt i sin nya ansökan.

Mer läsning

Annons