Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg mot laglig graffiti i Gävle

/

En majoritet av politikerna i kommunfullmäktige sa på måndagen ja till S-förslaget att utreda lagliga graffitizoner i Gävle. "En del platser är rätt trista", menade kommunalrådet Carina Blank, S.

Annons

Gefle Dagblad har tidigare berättat om förslaget från de tre socialdemokraterna Elin Lundgren, Daniel Olsson och Anéa Elfving. De menar att det finns många betongväggar och andra zoner i Gävle kommun som skulle livas upp av laglig graffiti och att frågan därför borde utredas.

De fick med sig 33 av de totalt 63 politikerna som var på plats i fullmäktigesalen. Två av stolarna stod tomma vid omröstningen.

De tre rödgröna partierna var för medan Sverigedemokraterna och de ledamöter som närvarande från Alliansens sida var emot.

– Det är jättebra om Kultur och Fritid utreder den här frågan tillsammans med intressenter. Kanske finns det någon fastighetsägare som kan tänka sig upplåta väggar till graffitikonst, sa Anéa Elfving, S.

Men Niclas Bornegrim, M, menade att man tar ifrån polisen ett verktyg att jobba mot klotter och skadegörelse.

– Sedan det kom upp en laglig graffitivägg utanför länsmuseet blev det svårt för polisen att beslagta sprejburkar. Alla säger att de är på väg till den lagliga väggen för att måla, sa han.

Han befarar att lagliga zoner för graffiti leder till graffiti även där det inte är tillåtet. Kenth Lövgren, FP, och Lili André, KD, framhöll att Gavlegårdarna i ett yttrande sagt nej till förslaget.

– Jag blir förvånad över att ni ändå vill bifalla, sa Lili André.

Men de rödgröna menade att det handlade om att utvidga konstbegreppet och att laglig graffiti inte alls behöver innebära mer olagligt klotter och skadegörelse.

– Jag fick i morse mejl från Söderhamn där man i sju år haft en laglig graffitivägg. De har inget negativt att säga. Klottret har inte ökat där, sa Kiki Larsson, MP.

– Jag tänker på hur konstnärer på olika sätt fått lida innan deras uttryckssätt blivit accepterade och betraktats som konst på riktigt. Vi behöver vara en del av och medge att det pågår en utveckling, sa Carina Blank, S.

Mer läsning

Annons