Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett större köpcentrum ger 300 nya jobb

GÄVLESå snart kommunen ger klartecken kan nya butiker börja växa upp söder om riks-80.

Annons
- En utbyggnad av Valbo köpcentrum är Gävles stora möjlighet att expandera just nu. Det skulle ge 300 nya jobb, plus alla jobb under uppbyggnaden, säger Hans Bäckström, vd i Valbo Köpcentrum, Tedoval, som redan köpt en del av marken på andra sidan riks-80 och har option på resten, i väntan på en ny detaljplan som ska tilllåta handel på de nuvarande åkrarna.
- Med de problem som Ericsson har är alla arbetstillfällen naturligtvis viktiga.
I en utredning i våras som kommunen beställde av Gösta Ekholm, handelns utredningsinstitut, skissades på ett nytt köpcentrum på andra sidan riks-80 med butiker, biografer och restauranger på sammanlagt 100 000 kvadratmeter.
Den modellen tror inte Hans Bäckström på.
- Jag tror att man sneglade för mycket på storstadsregionerna i den utredningen. Några biografer blir det nog inte i Valbo. Vi har ju Filmstaden i Gävle och det är nog tillräckligt för den här regionen, säger han.
- 20 000 kvadratmeter är nog mer realistiskt. Och det handlar om sådan handel som inte kan etablera sig i centrum. Bilfirmor, möbelhandel, byggvaror - där finns det ett väldigt stort intresse, säger han.

Ny gångväg
För att underlätta transporterna mellan det nya butiksområdet och nuvarande Valbo köpcentrum krävs en ny gångväg över riks-80 och en ny bilväg under riks-80.
Men något nytt köpcentrum i stil med det som redan finns, med en stor byggnad med flera butiker, kommer det därför inte att bli.
Varje företag kommer att bygga sitt eget hus efter eget huvud.
Svenska Naturskyddsföreningen uppvaktade Gävle kommun förra veckan eftersom föreningen är oroad över de ekologiska och sociala konsekvenserna av att allt mer handel lokaliseras till industriområden utanför städerna i stället för till centrum och till bostadsområdena där folk bor.
Hans Bäckström delar den oron, men bara när det gäller dagligvaruhandeln.
- Dagligvaruhandel ska inte flyttas ut. Då slår man ut de butiker som finns där människor bor och det är inte bra. Men vad det handlar om här i Valbo är volymhandeln. Den kan inte ligga i centrum, den behöver större ytor, säger han.
- Och ur miljösynpunkt tror jag det är bättre att volymhandeln koncentreras på en plats, än att kunderna måste åka runt mellan flera olika platser när de vill titta på till exempel bilar, säger han.
Någon alternativ lokalisering av ett nytt stort butiksområde finns inte i Gävle, menar Hans Bäckström.
Den viktigaste kundgruppen kommer nämligen västerifrån, från västra Gästrikland och från Dalarna.
- Vi räknar med ett kundunderlag på 400 000 personer. Hälften kommer från väster, cirka 90 000 från Gävle, och ungefär 50 000 personer från norr, respektive från söder.
Om de butikskedjor som är intresserade av att bygga inte får bygga i Valbo söker de sig till Borlänge i stället, säger Hans Bäckström.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons