Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euro ingen turbo för tillväxten

GÄVLE
Ett byte av krona till euro leder inte automatiskt till en tillväxt i landets ekonomi.

Annons
Och det blir det inte heller om man fortsätter med kronan vid ett nej i folkomröstningen.
Så pass eniga var representanterna för ja- och nej-sidorna vid Stortorget i går.
Något som inte framkommit tidigare under kampanjen. Tillväxt beror på så många andra faktorer än ett byte av valuta, menade både Jens Spendrup från Svenskt näringsliv och Albert Gibbs från vänsterpartiet.

Olika syn på fördelar
Däremot ser de förstås helt olika på fördelarna och nackdelarna med att rösta ja eller nej i folkomröstningen den 15 september.
Jens Spendrup anser att ett byte av valuta underlättar handeln avsevärt med de övriga euro-länderna. Speciellt för att man slipper svängningar i värde mellan olika valutor. Därmed vågar fler företag satsa mer på handel över gränserna och tillväxten tar fart med ökade resurser till välfärden. Tror i alla fall Jens Spendrup.
Han tipsar de som har svårt att bestämma sig för hur de ska rösta att lyssna på andrasom har satt sig in i frågan. Och då menar han företagsledare, kommunalråd och ministrar. Vill de ha ett ja så måste det vara det rätta, hävdar han.
Albert Gibbs tror inte att tillväxt beror på om man är medlemmar i EMU eller inte. Om företagen satsar på ekonomisk utveckling i Sverige så blir det utveckling här helt enkelt. Det bör vara andra frågor som avgör hur man ska rösta den 15 september, anser han och menar frågor om den demokratiska möjligheten till påverkan på den ekonomiska politiken.
Han påpekar också att lokala storföretag som Korsnäs och Sandvik ändå handlar mest med dollar och därmed är mindre beroende av euron. Dessutom är det en hel värld utanför euroområdet som man kan handla med, menar Albert Gibbs.

Tillväxt inget huvudskäl
Tillväxten är inte heller något de regionala företagen anger som huvudsakligt skäl för att införa euron. En opinionsundersökning bland ett urval av de 1 973 företag som är medlemmar i Svenskt näringsliv i länet visar att 70 procent vill ha ett ja i folkomröstningen. 15 procent vill ha nej och lika många vet inte vad de tycker.
Enligt Lars Beckman på Svenskt näringsliv i Gävleborg så är det främsta skälet för ja-sägarna att det blir lättare att handla med Finland när man i förväg vet vad man får betalt för sina varor. Det blir enklare att fakturera när man slipper fundera över valutakurser, säger han.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons