Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europaäventyr på EU:s bekostnad

/
  • Foto: HENRIC LINDSTEN Inspiration. Ewan Jones-Morris, volontär från Wales berättar om sina erfarenheter av Sverige som inspiration för de blivande volontärer som sökte sig till stadsbiblioteket.

GävleEgentligen handlar det om att sticka ut och resa på någon annans bekostnad, skämtade Ulrich Lundeberg, som arbetar med projektet Volontärtjänst hos Lättings, när han i torsdags kväll inspirerade en liten grupp blivande volontärer som sökt sig till stadsbiblioteket.

Annons
Temat var "att arbeta utomlands" och precis det handlar deras projekt om.
- Projektet har hållit på sedan 1996 och är till för ungdomar mellan 18 och 25 år som vill åka runt i Europa och arbeta, fortsätter han. Man kan stanna allt från tre veckor till över ett år och allt är betalat med hjälp av bidrag från kommissionen i Bryssel, genom ungdomsstyrelsen. Bostad, busskort och alla andra utgifter är betalda.

Hjälp att hitta arbeten
Lättings hjälper till att leta upp arbeten, främst i organisationer.
Mest är det idella jobb, mycket inom miljön och inom kyrkan. Lönen kan ligga på 1 800 kronor i månaden men då är allt betalt, även maten.
- Populära länder är Frankrike, England och Spanien, men vi rekommenderar också de gamla östländerna.
Under vistelsen har man också rätt till undervisning i landets språk.
- Och framför allt är det en bra erfarenhet att ha i bagaget, någonting att prata om i gungstolen när man blir gammal, skrattar Ulrich.
Är man intresserad av att åka hjälper Lättings till att fylla i ansökningarna, som kan göras fyra gånger om året. Nästa ansökningsdatum är i februari nästa år.
- Då kan man i princip vara på resande fot i mars, säger han. I dag har vi 800 grupper ute med ungefär tre personer i varje. Så vårt mål är att alla som vill får åka. Men eget initiativ är viktigt.

Trivs i Sverige
På plats fanns Oana Cristina Chirta från Rumänien och Ewan Jones-Morris från Wales som är volontärer i Sverige.
- Det är lätt att vara i Sverige, säger Ewan. Ingen har ju någonting emot att prata engelska. Jag har varit i Sverige i två månader nu och jobbar på dagarna med Lättings videoprojekt. Sen läser jag svenska två gånger i veckan, men det går långsamt.
- Att vara volontär är roligt, man blir lite mer än en turist. Och det är ju inte bara en erfarenhet utan också bra för självförtroendet.
Eva Holmberg-Tedert från arbetsförmedlingen var också inbjuden och strödde utlandsjobb omkring sig.
- Många företag blir förvånade när alla svenskar vill ha praktikplatser och liknande. För faktiskt går det att få ett vanligt jobb utan att ha gått en massa skolor. Har man dessutom rätt kvalifikationer finns det jättemycket att välja på.
Ur Platsbanken har hon plockat jobb som webbdesigner, motionsinstruktör, reseledare och telefonförsäljare på svenska!
- Inom EU kan man nu arbeta fritt utan att behöva söka något arbetstillstånd. Däremot är det en fördel om man kan landets språk, eller så får man passa på att lära sig det när man är där, säger Eva.

Henric Lindsten

Mer läsning

Annons