Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Gillström nöjd med sin lön

GÄVLE
Att bli chef för en ideell insamlingsorganisation lönar sig. På en lista över topplönerna från bland andra Unicef, Röda Korset och Rädda Barnen, placerar sig tidigare kommunalrådet i Gävle, Eva Gillström på en sjunde plats.

Annons
Hennes årslön från Barncancerfonden stannar vid 761 000 kronor.
- Jag hoppas att människor också bedömer det vi gör, att vi på senare år har tredubblat Barncancerfondens verksamhet, säger Eva Gillström.

Debatt om höga löner
Debattens vågor har den senaste veckan gått höga efter avslöjanden om tjänstemäns och förtroendevaldas välavlönade uppdrag i ideella organisationer. För några av cheferna har det avtalats om fallskärmar i mångmiljonklassen.
Utom de redan skyhöga årslönerna.
Eva Gillström saknar fallskärm medan hennes lön samtidigt omfattar de två uppdragen som både generalsekreterare och ordförande i styrelsen för Barncancerfonden.

Inga löneförmåner
- Och jag har inga löneförmåner, som tjänstebil eller så, säger hon.
Är inte din lön väldigt hög ändå?
- Det är en bra lön som jag är mycket nöjd med. Om jag gjorde ett dåligt jobb för den lönen så vore det inte bra, säger Eva Gillström.
Är den pågående debatten bra, om höga ersättningar samtidigt som lönerna kommer från skänkta pengar?
- Barncancerfonden lever helt på bidrag och gåvor i testamenten. Människor måste se hur vi använder pengarna och lönerna redovisas.
Branschorganisationen Frii vakar som en hök över oseriösa insamlingsorganisationer. Men vad gäller ersättningar till medlemmarnas toppchefer har man inga rekommendationer att ge.
Penninginsamling handlar om marknadsföring och då måste man betala höga löner för att locka de duktigaste marknadsförarna, kommenterar Friis generalsekreterare nivåerna.
MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons