Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-polis dömd

Det blev fängelse i två år och sex månader för den före detta polis som åtalats för bland annat grovt skattebrott och häleri. Mannen får också näringsförbud.

Annons

Mannen, som tidigare dömts för att ha rånat en bank i Söderhamn, startade ett rederi efter frigivningen. Han döms för att ha importerat 1,2 miljoner liter olja från Danmark utan att betala punktskatt. Han har inte heller anmält transporterna till skattemyndigheten.

Under rättegången hävdade mannen att han köpt oljan via en annan person i Sverige och sedan hämtat den i Danmark. Den personen har polisen inte lyckats hitta och tingsrätten konstaterar i domen att uppgifterna om honom är så vaga att personen är påhittad.

I stället är det ex-polisens rederi som gjort affärerna direkt med de danska leverantörerna. Enligt deras representanter ingick ingen punktskatt i de belopp som fakturerades och därmed skulle mannens bolag betala den.

Fakturorna från de danska oljebolagen har inte bokförts och enligt rederiets revisor har det underlag han fått från mannen varit så dåligt att det inte gått att göra riktiga bokslut. Därför döms mannen också för grovt bokföringsbrott.

Polisen har också hittat en stulen hjullastare i bolaget. Mannen hävdade att han inte visste att den var stulen och att den kommit till bolagets område via en annan person, som hjälpt till att starta bolaget. Även här konstaterar tingsrätten att uppgifterna är för vaga och att personen i fråga förmodligen inte existerar.

Fängelsestraffet kombineras med ett näringsförbud i fem år.

Halmstads tingsrätt dömer också fartygets befälhavare till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till häleri och grovt skattebrott.

Både befälhavaren och ex-polisen släpptes ur häktet i samband med att rättegången avslutades före jul. De har tre veckor på sig att överklaga domen.

Mer läsning

Annons