Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Examen för klockspel

GÄVLEHar du hört "Raindrops keep fallin' on my head" av Burt Bacharach i klockspelsversion någon gång? Det kan dröja innan du får chansen igen.

Annons
För första gången sedan renoveringen av klockspelet hölls i går konsert i Gävle rådhus. Kyrkomusikern och klockspelaren Bengt Sydmark från Landskrona bjöd på ett digert program med melodier av Bach och Sjostakovitj, men också av jazzpianisten Chick Corea. Samt ett antal koraler, bland annat den passande "Klockan slår, tiden går" av Olof Ring.

Moderniserat spel
Det låter onekligen rätt maffigt när klockorna drar igång. Margareta Hansson från Ockelbo blir tvungen att ta en paus på en bänk framför rådhuset för att lyssna:
- Otroligt vackert, säger hon.
En av dem som har engagerat sig för klockspelets fortlevnad i Gävle är Olov Ryner.
För något år sedan kostade kommunen på en modernisering av det drygt trettioåriga klockspelet. Bandmekaniken som styrde spelet var utslitet och Olov Ryner hade noterat att klockorna inte lät något vidare.
- Själv är jag bara en medelgod organist, men jag tror att alla någorlunda musikaliska personer reagerade, säger han. Nu styrs klockspelet av en synt som spelar årstidsanpassade melodier klockan 9, 12, 18 15 och 21.
Det finns bara ett trettiotal klockspel av det här slaget i landet, och tonerna gör mycket för stadens atmosfär, menar Olov Ryner.
Det håller klockspelaren Bengt Sydmark med om. Han besöker nordens enda klockspelsskola i Danmark varannan vecka för att lära sig mer. I länder som Holland och Belgien drar klockkonserter stor publik som samlas och har picknick till tonerna.

Gjuta klockor svårt
Att bedöma hur många som lyssnar till Gävles klockor är svårt.
- Klockorna hörs ju lång väg, så kanske sitter någon hemma på balkongen och lyssnar till konserten, säger Bengt.
Gävles klockor klingar bra tycker han.
- Det är en konst att gjuta klockor så att det blir rätt, men här har de en ren klang.
Det är varmt och trångt uppe i tornet. Bengt och Olov öppnar fönstren för att få till korsdrag. Att spela klockspel är konditionskrävande, eftersom man använder stockklaviatur, en slags spakar som kontrolleras med både händer och fötter. Det ger motion, liksom att knalla upp och ned för de många trapporna i ett klocktorn.
- Det blir jättevarmt! Efter ett par låtar brukar jag bli tvungen att ta av skjortan, konstaterar Bengt.MARTIN HOFVENSTAM
026 - 15 96 31
martin.hofvenstam_gd.se

Mer läsning

Annons