Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten på yttrandefrihet: "Stor fara i att granskningar som borde bli gjorda inte blir gjorda"

/

Nils Funcke är frilansjournalist och expert på yttrandefrihet. Han ser faran i att ansvariga utgivare utsätts för hot.
– Det är värsta tänkbara att de som hotar faktiskt kan få bestämma om vad som ska få yttras och vem som ska få yttra sig, säger han.

Annons

Det var efter Gefle Dagblads senaste artikel i granskningen av den islamistiska extremismen i Gävle, som chefredaktören Anna Gullberg mordhotades av en person med kopplingar till Gävle moské.

– Det är lite sorgligt att man inte kan ta en diskussion om de sakförhållandena som ni tagit upp. I stället dras det till den här hotfulla situationen, säger Nils Funcke, expert på yttrandefrihet.

Hoten mot medier kommer ofta från extremister, till exempel nazistiska grupper och våldsbejakande religiösa grupper.

– Det är inte första gången och dessvärre inte sista gången som någon blir så upprörd över att bli granskad. Då är frågan hur man parerar det, säger Nils Funcke.

När det bedrivs påtryckningar mot personer med viktiga roller inom demokratin så kan rättsväsendet se brottet som grövre.

– Lagstiftarna har sett väldigt allvarligt på hot mot personer som utövar myndighet. Det ska inte vara möjligt att genom påtryckningar få fördelar gentemot andra medborgare. Det finns ett brott i både brottsbalken och yttrandefrihetsgrundlagarna, där man just tar sikte på viktiga samhällsfunktioner där även medierna inkluderas, säger Nils Funcke

Det värsta som kan hända enligt Nils Funcke att medierna undviker viktiga granskningar.

– Alla former av hot är naturligtvis allvarliga. Men i synnerhet när det kan innebära att personer börjar idka självcensur, helt enkelt att folk blir rädd. Det är en stor fara i att granskningar som borde bli gjorda inte blir gjorda, säger han.

LÄS ÄVEN: GD:s chefredaktör dödshotad av nära släkting till Gävleimamen: "Ett direkt hot mot pressfriheten"

Mer läsning

Annons