Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expertens råd: surfa med dina barn

Sätt dig ner tillsammans med dina barn och surfa på internet.
Det rådet ger David Lagerlöf på Ecpat som jobbar mot barnpornografi och barnsexhandel.
– Fördöm inte! lär dig istället om deras värld och prata med dina barn om vad de gör på nätet, säger han.

Annons

Att ungdomar kontaktas av vuxna män som vill diskutera sex är vanligare än man tror. En undersökning som Brottssförebyggande rådet gjorde visade att nästan varannan 15-årig flicka blivit kontaktade på internet i sexuellt syfte av någon de tror eller vet är vuxen.

– Även om de flesta ungdomar tycker att de här männen är snuskiga gubbar och ber dem att fara och flyga så gör tyvärr inte alla det, säger David Lagerlöf.

Han säger att det finns många män som har utarbetat ett system där de systematiskt betar av ungdomarnas profiler och inleder kontakter med dem.

– På en sida där ungdomar lägger upp bilder av sig själva kan man se att män söker kontakt med flickor som är tolv år gamla. De säger att de vill träffas och skriver sexuella anspelningar på deras utseende, säger David Lagerlöf.

Men många män som försöker få kontakt med ungdomar jobbar på ett annat sätt.

– De försöker först bygga upp ett förtroende och chattar länge med ungdomarna innan de kommer in på sex, säger David Lagerlöf.

Han nämner exempel på att unga flickor har övertalats att skicka en nakenbild på sig själva. De har sedan blivit utsatta för upressning av personen som har fått bilden.

– De hotade sedan att publicera bilden om de inte fick fler bilder, säger David Lagerlöf.

I ett sådant läge är det lätt att ungdomarna känner skuld och skam.

– Men då måste föräldrarna förklara för barnen att det inte är de som har gjort fel, säegr han.

David Lagerlöf säger att föräldrarna måste bli bättre på att lyssna och lära sig om sina barns vardag på nätet.

– Det är lätt att få panik och rycka ur sladden till datorn. Men ungdomarna har alltid tillgång till internet hemma hos en kompis, i skolan eller via mobilen, säger han.

Han råder istället alla föräldrar att sätta sig ned och surfa runt på de communities där ungdomarna tillbringar mycket tid.

– Prata med dina barn om vad som är bra och dåligt. Ett bra tips kan också vara att skaffa sig en egen profil på den community där ditt barn chattar med sina kompisar. Det kan till och med vara ett bra sätt att lära känna ditt barn, säger han.

”Fördöm inte, lär dig istället om deras värld och prata med dina barn om vad de gör på nätet.”

David Lagerlöf

Mer läsning

Annons