Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrapengar behövs till nytt Stortorg

Tekniska nämnden begär hjälp från kommunstyrelsen för att få bygget av nya Stortorget att gå ihop. Om man inte får några pengar kan det bli neddragningar på gatubelysning och lekplatser.

Annons

I går blev det klart att Oden Anläggningsentreprenad vann upphandlingen om att få bygga nya Stortorget och Nygatan. Deras anbud på drygt 56, 5 miljoner var det lägsta. Bygget av nya Stortorget har blivit nästan 19 miljoner kronor dyrare än beräknat. Den främsta orsaken är att kommunen beslutat att stenen ska köpas från Sverige och Finland istället för från Kina på grund av kvalitén och på grund av de usla arbetsförhållandena hos leverantörerna i Kina.

På gårdagens tekniska nämnd beslutade politikerna att be kommunstyrelsen om att skjuta till 18, 8 miljoner kronor till tekniska nämndens investeringsram. Om kommunstyrelsen inte skjuter till dessa pengar så anser den rödgröna majoriteten i tekniska nämnden att man ändå måste gå vidare med bygget.

– Det är olyckligt med fördyringen men att senarelägga ombyggnationen av Stortorget går inte. Det har gått för långt nu när vi redan är klara med upphandlingen, säger Inger Schörling, MP, vice ordförande i tekniska nämnden.

Därför fattade man beslut om att tekniska ska göra besparingar om man inte får de önskade miljonerna från kommunstyrelsen. I sådana fall senareläggs bytet av gatubelysningen till lågenergibelysning och en planerad satsning på lekplatser.

Oppositionspartierna i alliansen ansåg att bygget istället skulle skjutas upp eller ändras om man inte får de begärda pengarna från kommunstyrelsen.

– Det är kommunstyrelsen som har beslutat att Stortorget ska byggas om och då tycker vi att de ska stå för kostnaden, säger Leif Meijer, M, ledamot i tekniska nämnden.

På tisdag i nästa vecka ska kommunstyrelsen besluta om tekniska nämnden får de pengar man begärt till Stortorget.

Mer läsning

Annons