Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få brott mot utvecklingsstörda anmäls

GÄVLE
Nästan varannan utvecklingsstörd är ett brottsoffer - gärningsmannen är en annan utvecklingsstörd.

Annons
Bara i sällsynta fall görs polisanmälan, säger Uppsalaforskaren Astrid Kubis, som menar att hennes resultat bör gälla de flesta kommuner och inte bara den enda hon studerat.
- Våld eller misshandel har jag inte varit med om, säger Ann-Helén Dahlqvist, chef för dagligverksamheten i Gävle kommun.
Det var på tisdagen som de kontroversiella uppgifterna i Astrid Kubis kommande avhandling blev kända.
När hon intervjuade anställda på 47 gruppboenden eller dagcentra för utvecklingsstörda i en mellansvensk stad (vilken vill hon inte avslöja) fann hon häpnadsväckande siffror.

Ett brott anmäldes
Av sammanlagt 277 förståndshandikappade hade 123 personer, eller 44 procent, utsatts för ett brott under den senaste tvårsperioden där gärningsmannen hade ett liknande handikapp.
Bara ett brott, som var försök till våldtäkt, polisanmäldes.
- Ytterst sällan kom något till polisens kännedom. Man ser det som ett utslag av att förövaren har en sjukdom, snarare än att det ska bli en juridisk process, säger Astrid Kubis till Gefle Dagblad.
Enligt sociologen vid Uppsala Universitet lever många utvecklingsstörda i en "rättslös zon", även om det absoluta flertalet brott hon fått fram i sina intervjuer skulle räknas som det lindrigare brottet ofredande om det någonsin utreddes av polis och åklagare.
Bilden av ett rättslöst eldorado där hälften av de utvecklingsstörda drabbas av brott utan att polis eller åklagare får veta något, känns inte igen av någon av de verksamhetschefer GD talar med.
- Då skulle vi ha anmält - det ska vi göra vid större händelser, säger Ann-Helén Dahlqvist.

Ber om ursäkt
Hon beskriver de rapporterade "tillbud och oönskade händelser" hon har på sitt skrivbord. Händelser som oftast är ett utdelat nyp. När det eller något liknande skett tar de anställda itu med att reda ut saken och ser till att de inblandade ber varandra om ursäkt.
- Man ser ju att de inte förstår på samma sätt. Det är som med barn som är syskon där de vuxna går emellan, tror Ulla Lundstedt, medicinskt ansvarig.
Till henne rapporteras bland annat samtliga fall av personskador eller risker för personskador. Något som kan beskrivas som ofredande, våld eller övergrepp av utvecklingsstörda mot andra utvecklingsstörda känner hon inte till.
Under den gångna helgen har två utomstående granskningsgrupper, bestående av vardera en förståndshandikappad, en anställd på ett boende eller dagcentrum och en teamledare granskat två boenden för förståndshandikappade i Gävle.
Rapporten väntas inte bli kvar förrän om två månader.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons