Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få fall av hudcancer i Gävleborg

GÄVLEJu längre söderut du bor desto större är risken att få hudcancer. Det är en av de generella slutsatser som kan dras utifrån den cancerstatistik som Dagens Nyheter publicerade igår.

Annons
Av 100 000 invånare i Västra Götaland fick 24 malignt melanom under år 2000. I Norrbotten var motsvarande siffra 7,7.

Men bilden är inte entydig, vissa län sticker ut och går emot trenden. Gävleborg ligger exempelvis på en andraplats med 10,5 samtidigt som Jämtland sällar sig till högrisklänen med 23,2.

Högre UV-strålning
En av orsakerna till siffrornas variation är att södra Sverige utsätts för 50 procent mer UV-strålning under ett år jämfört med norra delen av landet. Solvanorna har dock ännu större betydelse. Trots att svenskarna är relativt väl medvetna om riskerna beter sig många oförnuftigt när sommaren slår till.

På sin hemsida ger Cancerfonden en rad soltips. De påpekar att olika hudtyper tål olika mycket sol och att alla bör ta reda på vilken pigmentkategori de tillhör.
Budskapet är försiktighet. Sola sakta! Behåll kläderna på och använd hög solskyddsfaktor tills huden fått lite färg. Pressa inte i flera timmar i sträck. Gör som solvana människor vid Medelhavet, ta siesta i skuggan mitt på dagen.

Mer läsning

Annons