Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få isbanor och få som åker

/
  • Foto: NICK BLACKMON Ensamma på plan. Adrian Asplund, snart 7 år, övar passningar inför hockeyskolan som snart börjar igen. Folk är bortskämda, förr var det jämt mycket folk här och åkte, kommenterar pappan Ulf Asplund.

GÄVLEKylan skrämde bort skridskoåkarna från isarna på torsdagen.

Annons
Ulf och Adrian Asplund, snart sju år, hade hela isen för sig själva vid Fjärran höjder.
- Det är faktiskt inte så kallt som man skulle kunna tro. Jag trodde att jag skulle frysa om fötterna men det är inte så farligt, sa Ulf Asplund medan kan tränade passningar med sonen.
Jämfört med tidigare år är betydligt färre planer spolade i Gävle den här vintern.
Förutom de större anläggningarna som Gavlerinken, Brynäsvallen, Testebovallen, Hagaströms IP och Mariehov finns nästan bara de isbanor där skolförvaltningen betalar för att det ska finnas åkbar is.

Isbanor vid skolor
Det gäller förutom Fjärran höjderplanen också isbanorna vid Fridhemsskolan, Andersbergsskolan, Söderskolan, Källöskolan, Björsjöskolan, Tranmursskolan, Storhagsskolan, Lillhagsskolan, Pingeltorpsskolan, Ulvsätersskolan, Milboskolan, Varva skola och Ludvigsbergsskolan.
Markbyggarna räknar med att hinna skotta och spola samtliga dessa isar under torsdagen och fredagen.

Långt ifrån alla skolor har kostat på is. I Bergby är det en privatperson som spolat.
- Jag tyckte det var synd att inte ungdomarna hade någonstans att åka skridsko. Här i Bergby finns ju inte så mycket annat att göra, säger Stefan Forsmark, som tillsammans med sin far och en granne såg till isbanan vid Bergby skolan var åkbar redan ett par veckor före jul.

Fixar isen själva
Tidigare år skötte AME om isbanan i Bergby.
- Folk här tror väl att det är skolan som sköter isen nu , men vi har inte ens fått hjälp att låna en traktor. Det har vi fått göra själva, säger Stefan Forsmark.

De isbanor som Tekniska kontoret tidigare låtit spola får klara sig utan is den här vintern.
Lena Eriksson i Bomhus tog med sig barnen till banan vid Björsjöskolan på torsdagen. Där brukar det vara många som åker, men på torsdagen var det glest mellan åkarna.
- Förut har det funnits en isbana vid Stabbläggargatan strax intill där vi bor. I år är det ingen is alls där. Men här vid skolan är isen bra, säger hon.

Mer läsning

Annons