Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få VDN-märker alla salubilar

/
  • Foto: NICK BLACKMON Nu hundraprocentig. Stefan Sjöblom äger Sjöbloms bil. Han var ensam när kommunens kontrollgrupp kom och skulle kontrollera VDN-märkningen av företagets begagnade bilar. Därför bad han dem komma igen en annan dag. Det gick inte an. Då var inte alla hans bilar märkta. I går, onsdag, fanns dock deklaration på samtliga begagnade bilar.

GÄVLESedan tretton år är alla som säljer bilar yrkesmässigt skyldiga att VDN-märka begagnade bilar. I Gävle är det dåligt med den saken. Åtminstone en dag i augusti. Endast två av 22 bilföretag hade då deklaration på alla salubilar. Fyra saknade VDN-deklaration helt och hållet. Och hos Sjöbloms bil kunde ägaren, ensam i tjänst, inte ta emot kommunens kontrollanter.

Annons
- Vi ser det som mycket anmärkningsvärt och skrev till Konsumentverket om detta. Verket skrev i sin tur till MRF (Motorbranschens riksförbund) men har inte fått något svar ännu. Det säger Kristina Fält, en av Gävles konsumentrådgivare.
- Besöket kom vid en olycklig tidpunkt. Vi är ett litet företag. Den dagen var min säljare sjuk och bara en av tre i verkstaden fanns på plats. Jag var ensam och satt upptagen med kunder. Jag hälsade dem välkomna en annan dag men det tackade de nej till, berättar Stegan Sjöblom.
På onsdagen, när GD besökte företaget, var samtliga omkring 20 bilar i bilhallen VDN-deklarerade.
Konsumentrådgivningen försöker trots liten bemanning, 2,75 tjänster, delta i en av Konsumentverkets stora undersökningar varje år. Tidigare har man kollat matpriser, bilverkstäder och prismärkning i skyltfönster.

Tog hjälp
Sista veckan i augusti tog konsumentvägledarna hjälp från annan personal inom kultur- och fritidsförvaltningen för att hinna besöka så många bilfirmor som möjligt. Fyra grupper hann med 22 besök. Fem av företagen var nedlagda eller sålde inte bilar vid det tillfället.
Hos 16 företag sökte man efter VDN-deklarationer. Hos Sjöbloms bil blev det alltså ingen räkning.
Förklaringarna till låg eller ingen märkning alls var många. Slarv, visste ej, testaren på semester och bilarna är nytvättade är några exempel.

Begära VDN-protokoll
Kristina Fält och Anna Mähler poängterade vid en presskonferens på onsdagen vikten av att man alltid ska begära VDN-protokoll innan man köper en begagnad bil.
- Det är mycket lättare att komma i efterhand och klaga på en bil man köpt om man har VDN-protokoll, förklarar Mähler.
Om en bil saknar protokoll tycker hon att man ska begära att det skrivs. Annars är hennes råd - köp inte den bilen!
Svenska folket köper ungefär en miljon begagnade bilar varje år. En stor del av de klagomål som kommer in till konsumentvägledningen i Gävle liksom i andra kommuner gäller tvister mellan köpare och säljare av begagnade bilar.
- Vi har inte resurser att gå in i alla enskilda fall. Vi försöker peppa konsumenterna, bland annat genom att säga att de ska kräva fram VDN-protokoll, säger Kristina Fält.
- Bilhandeln köper nog inte grisen i säcken. Det är det nog vi som gör, säger hon också.
Konsumentverket har ännu inte redovisat resultaten från höstens riksomfattande VDN-undersökning.

Olle Hildingson

Mer läsning

Annons