Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackbas kritisk mot utebliven information

GÄVLE Ordföranden för Polisförbundet i Gävleborg, Leif Landin, är mycket kritisk till att cheferna vid Gävlepolisen inte informerat sina anställda om misstankarna mot dem.

Annons
- Man kan kräva att få veta att man är föremål för utredning. Att cheferna talar om att du är misstänkt kan inte vara farligt, säger Leif Landin.
Sakligt sett har fackordföranden rätt. Slagningarna i de interna registren är gjorda och kan inte suddas ut. Förundersökningen skulle inte påverkas.
- De måste fixa till rutinerna så att man talar om att de är anmälda, kräver Leif Landin.

Just nu pågår en klappjakt. GD har rapporterat om en motion som bland andra den kristdemokratiska riksdagsledamoten från Gävle, Ragnwi Marcelind, undertecknat. Motionen handlar om att skärpa sekretesslagen för poliser. En annan motion vill undanröja meddelarskyddet för poliser, ett skydd som i dag förbjuder chefer att forska efter källan.
Dessutom är det polisens högste chef, Sten Heckscher, som startat hela granskningen av de egna informationssystemen. Därför tror Leif Landin att flera ärenden kan hamna i polisens ansvarsnämnd, PAN.
- Slagningarna kanske är justa allihopa. Men nu ska man visa musklerna, säger han.

I PAN avgörs om en polisman som fällts för brott ska få ytterligare disciplinpåföljd. Hårdaste straffet är avsked. I nämnden sitter bland andra rikspolischefen Sten Heckscher och länspolismästaren i Gävleborg, Ulf Möller.
Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons