Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket kritiserar ny övervakning

/
  • Michael Mölck och Jonas Hedwall är båda frivårdsinspektörer och fackliga ombud för Saco. Båda är också djupt kritiska till kriminalvårdens nya beredskap:

GÄVLE Nu kommer svidande kritik från de fackliga leden mot kriminalvårdens ändrade bevakning av klienter med fotboja.
- Fotboja är en kanonpåföljd. Men den bygger på kontroll, säger Jonas Hedwall, frivårdsinspektör och ombud för Saco.

Annons
I går berättade GD att kriminalvården koncentrerar övervakningen av dömda som avtjänar sitt straff med fotboja till en enda ort i taget som täcker hela Norrland. Åtta frivårdsinspektörer med beredskap blev en enda. Vilken ort som är ansvarig roterar.
Den fackliga organisationen Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, är djupt kritisk:
- Vi tycker det är dåligt. I värsta fall kan en fotbojad vara utan kontroll i fyra dagar om det är långhelg, säger Jonas Hedwall, frivårdsinspektör i Gävle och arbetsplatsombud.

Beredskapen gäller under kvällar och helger. Det som faller bort med det nya systemet är möjligheten för en frivårdsinspektör i Gävle att själv rycka ut och kontrollera en fotbojad person när ett elektroniskt larm gått till huvudkontoret i Norrköping.
Frivårdsinspektören i Gävle som behöver kontrollera en person med fotboja i exempelvis Luleå ska av naturliga skäl inte åka dit själv.
I första hand ska en tjänsteman i Luelå då kontaktas på telefon. Går inte det ska en lekman, det vill säga en person som anmält sig frivilligt att hjälpa till, kontaktas.
- Vi ska ringa den lokala it-handlaren. Men den personen kan ju ha varit på fest eller vad som helst. I värsta fall en kan person med fotboja stå utan bevakning under fyra dagar, säger Jonas Hedwall.

- Det är inga duvungar vi har att göra med. Fotbojade personer är även de som håller på att slussas ut från längre straff. Ska en fotbojad kunna dricka och sätta sig bakom ratten och kanske köra ihjäl en tvååring? Det vore tragiskt om det ska behöva gå så långt, säger Jonas Hedwall.
Kollegan och skyddsombudet för Saco, Michael Mölck, är lika kritisk. Han pekar på riskerna att allmänhetens förtroende för fotboja som alternativ till fängelse kan undergrävas om kontrollen sviktar.

- Trovärdighet är kungsord. Handlar det här i själva verket om en urholkning av straffet, säger han.
Antalet personer som har fotboja väntas öka efter årsskiftet. Men båda frivårdsinspektörerna är oroliga för att den allmänna opinionen kommer att börja ropa på fängelse om kontrollen minskar och något allvarligt inträffar.
Ett aktuellt exempel på hur det nya systemet skiljer sig från den gamla mer omfattande beredskapen finns i Gävle.
Fotbojan slutade fungera för en klient under ett veckoslut. Klienten misskötte sig inte. Men hade det gällt någon annan, som kanske fallit för frestelsen att använda droger, hade det varit fritt fram.
- Vi såg ett mejl om det där på måndagen efter helgen, berättar Jonas Hedwall.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons