Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket vill se rejäla lönelyft

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Ber om mer. I den pågående löneförhandlingen representeras poliserna av ordföranden i Polisförbundets gävleborgsavdelning, Leif Landin.

GÄVLEDet centrala avtalet slöts i april förra året, men hur stor löneökningen blir bestäms i lokala förhandlingar som fortfarande pågår.

Annons
En välunderrättad källa berättar om ett resonemang som förekommit som innebär att de äldre ska få stå tillbaka för de yngre kollegorna. Yngre eller nya poliser som jobbar natt är efterfrågade och är dessutom i en familjebildningsfas.
De behöver pengarna bättre, lyder resonemanget.

"Vi ligger väldigt lågt"
Facket förnekar att sådana diskussioner förts. Man menar att lönen måste upp för samtliga anställda. Och att länets poliser måste i kapp resten av landet.
- Vi ligger väldigt lågt och har tänkt göra någonting åt det, säger Leif Landin vid Polisförbundets lokalavdelning.
Han har ställt höga krav på lönens storlek: Den polisman som varit anställd i sju år ska tjäna 25 000 kronor i månaden.
I sammanhanget kan nämnas att GD vid ett besök i polishuset på torsdagen inom loppet av några minuter stötte på tre polismän med vardera 20-talet tjänsteår och bara något över 20 000 i lön.
Den som varit polis i fem år ska ha 23 000 kronor, tre års tjänstgöring ska ge 21 000 medan den nyanställde ska ha 19 000 kronor i månaden.
Skyhögt över dagens lönenivåer.
- Det kommer att kosta en del. Men det är rimliga krav, säger fackbasen Leif Landin, som inte tror på en strejk.
Det är första gången lönepåslaget bestäms lokalt. Tidigare har Polisförbundet och Rikspolisstyrelsen avgjort centralt exakt antal kronor och ören.
Tanken är att man lokalt bättre kan effektivisera, rationalisera och spara.
Utgiftssidan - i Gävleborg cirka 308 miljoner per år - ligger fast. Men genom förslag från en utvecklingskommitté ska det skapas utrymme för löneökningar.
I andra distrikt har det diskuterats att köpa Skoda Octavia i stället för splitternya Saabar. Gävlepolisens fordonspark uppges dock vara i gott skick.
Oavsett vilka förslag som läggs ska insparade pengar användas att utjämna löneskillnader som dem mellan utredare i Gävle och Sandviken.
Skillnader som delvis förklaras av att det som i dag är polisen i Gävleborg fram till 1994 var sex olika distrikt med olika lönesättning - eftersläpningen finns kvar. Därför har polisfacket i Gävle erbjudit sig att avstå det retroaktiva påslaget, minst 3,3 procent, från 1 april förra året då det centrala avtalet slöts.
Ett avtal som slår ned på olika löner för samma jobb.
- Enligt det centrala avtalet ska det finns saklig grund för löneskillnader. Gör man samma jobb finns inte saklig grund. Så vi har ammunition.
Hittills har diskussionerna varken nått fram till några förslag eller nya löner. Blir det klart till sommaren?
- Jag vågar inte säga när. Men vi måste speeda upp det, säger Leif Landin.

Värdera funktionerna
Just nu kretsar samtalen kring polismännens funktioner och hur de ska värderas. Nästa steg är att ha individuell lönesättning för poliserna i de olika funktionerna. Utredare är exempel på en funktion, trafikpoliser ett annat.
- Men så långt som till individuell lönesättning har vi inte kommit, myndigheten är inte mogen för det, säger Landin.
Ulf Möller ville på torsdagen inte kommentera rimligheten i fackets lönekrav.
- Vi har inte analyserat dem ännu, säger han.
MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons