Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallfärdig scen oroar

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Uttjänt. Scenen i Stenebergsparken lockar numera bara vandaler. Träet är murket och scenen behöver en omfattande renovering. Alternativet är att den rivs och ersätts av en ny. Ett förslag från tekniska kontoret är att en rullande scen kan placeras längre upp i parken när den behövs.

GÄVLEScenen i Stenebergsparken på Brynäs är fallfärdig.Frågan är vad som ska hända med den.

Annons
- Vad vi är rädda för är att de river alltihop och inte bygger upp den igen, säger Tommy Åberg, ordförande i bouleklubben La Boule Joyeuse.

De använder scenen vid tävlingar och har sina saker i ett förråd bakom den.

Men det var många år
sedan scenen regelbundet gästades av artister. PRO och FS gjorde ett par arrangemang förra sommaren, men för det mesta står scenen öde.

Nerklottrad
De som verkar vara mest intresserade av den vita limträbågen är vandaler utrustade med spritpennor och sprejburkar.
Scenen är helt nerklottrad, och dessutom väldigt murken i trät.

- Frågan är om man ska kosta på den och rusta den om den inte ska vara kvar, säger Emma Nordebo, kommunens landskapsarkitekt som just nu utreder vad som ska hända med scenen och Stenebergsparken i stort.

25 000 kronor
Enligt henne kostar det i dagsläget 25 000 kronor om året bara att sanera allt klotter och se till att scenen inte blir farlig.

- Nästa sommar skulle jag vilja att det hände någonting. Ett förslag är att man bygger en ny scen borta mellan gräsvallarna. Det blir mer kontakt med publiken där, säger hon.

Den nuvarande scenen byggdes 1957 av den dåvarande stadsarkitekten J H Vranér. Den är byggd i funkisstil med ett välvt tak uppburet av limträbalkar. Men tidens tand har tärt på scenen, och enligt kultursekreterare Mariann Minell är den inte särskilt bra utformad för framträdanden.

- Först har du scenen, sedan en väg, en häck och
sedan publiken. Som scenen är byggd kräver det att du har väldigt god publikkontakt, säger hon.

Flyttbar scen
Mariann Minell vill hellre ha en flyttbar scen i Stenebergsparken. Det skulle dessutom minska risken för vandalisering.
Det är ett alternativ som även välkomnas av PRO.

- Scenen har gjort sitt, det har vi haft uppe i flera år nu. Men det kostar lite för mycket att rusta den. Jag är nöjd om jag får en rullande scen.
Huvudsaken är att det händer något i parken varje vecka, allsång eller något, säger Gunhild Bernhardsson, ordförande för Brynäs PRO-avdelning.

MAGNUS LUNDQUIST

Vad tycker du? Tyck till på www.gd.se
Har du synpunkter på Stenebergsparkens scen. Behövs den? Ska den renoveras eller kan den ersättas med en modern scen längre upp i parken? Är det något annat som borde ändras i Stenebergsparken?
Gå in på www.gd.se och klicka på "Tyck till". Skriv "Stenebergsparken" överst i inlägget.

Mer läsning

Annons