Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falsk löjtnant avslöjad av hemvärnet

/
  • Foto: NICK BLACKMON Polisanmäld. Sundsvallsbon uppträdde i militäruniform med löjtnantsstjärnor på rockslaget. När han sökte till hemvärnsgruppen i Gävleborg uppdagades att han inte var den han uppgav sig för att vara.

GÄVLESundsvallsbon var varken reservofficer eller kustjägare.Inte förrän han sökte till hemvärnsgruppen i Gävleborg avslöjades den falske löjtnanten.

Annons
Då hade han redan deltagit i tre hemvärnsövningar i Härnösand.
Den falske löjtnanten lyckades nästan lura alla - nu är han polisanmäld.
Sundsvallsbon som är i 30-årsåldern kom i kontakt med militärerna genom en chef för hemvärnskompaniet i Härnösand som han är ytligt bekant med.
På mannens meritlista fanns en reservofficersutbildning, en helikopterpilotutbildning och ett baskerprov vid kustjägarna.
Sundsvallsbon har även uppträtt i uniform med löjtnantsstjärnor på rockslaget.

Ställde upp gratis
Han erbjöd sig att utan ersättning hjälpa till vid övningar med hemvärnskompaniet - ett erbjudande som var svårt att motstå.
Därefter har mannen varit med på tre hemvärnsövningar i Härnösand, den första under hösten 2001 och den sista i oktober i fjol.
Därefter sökte han sig söderut, till hemvärnsgruppen i Gävleborg. Här var det inte fråga om att han skulle hjälpa till utan ersättning.
Mannen sökte ett jobb som han skulle ha fått ersättning för.
- Det var i Gävle som man kontrollerade honom mot sina register, säger major Pär Burge som är presschef vid Norra militärdistriktet.
- Han har utgett sig för att vara något som han inte är. Det kan jämföras med en polis som ställer sig efter vägen och stoppar bilar fast han inte är polis.

Polisanmäld
Efter en intern snabbutredning hos det militära gjordes en polisanmälan mot mannen.
Enligt försvarsmakten har det visat sig att de meriter som han uppgett inte stämmer.
Däremot ska han inte fått tillgång till sekretessbelagd information eller rutiner för vapenuthämtning och förvaring av vapen.
Det konstateras också att försvarsmaktens rutiner för att kontrollera personal har fungerat.
Fast en falsk löjtnant uppenbarligen lyckats nästla sig in i det militära?

Inget onormalt
- Vi måste komma i håg att hemvärnet är en frivilligrörelse. Om en hemvärnskompanichef blir kontaktad av någon som han känner och som uppger sig vara löjtnant och säger sig vilja hjälpa till är det inget onormalt, säger Pär Burge.
Han säger dock att försvarsmaktens interna utredning ännu inte är klar. Det högre befäl som "hjälpt in" sundsvallsbon i det militära kan eventuellt vänta sig en varning.
Även polisutredningen mot mannen fortsätter.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons