Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjegräl om cykel slutade i knivbråk

GÄVLE- Inte har vi ett grovt språk därhemma. Så har det varit förr, men inte nu längre. Det där var ju flera år sedan, när frugan och jag drack och bråkade ganska mycket. Men pojken är ju 27 år nu. Man måste ju kunna börja sköta sig nån gång.

Annons
Den 44-årige mannen torkar pannan med en pappershandduk. Lite rött sipprar ut under ett plåster. På väg till rättegången mot hans son har han ramlat av cykeln.
Den 24 juli satt 44-åringen i köket i sitt hem i Sätra och läste tidningen.

- Hundarna började skälla och vifta på svansen, och jag tänkte att det var minsta pojken, men så såg jag att det var Kalle. Det syntes direkt att han var påtänd.

Frågade om cykel
Medan Kalle micrade sig lite kvällsmat frågade hans pappa om en cykel som sonen lånat av sin mamma.

- Jag behövde den eftersom min egen blivit stulen, berättar 44-åringen för rätten. Jag är som handikappad utan cykel.

Pappan fortsatte fråga utan att få svar. Kalle gick och la sig i soffan i vardagsrummet, somnade - pappan väckte honom för att få veta vart cykeln fanns.
Kalle blev upprörd. Ur sina kläder tog han fram en kniv och visade hur han skulle skära halsen av de skällande hundarna och av sin pappa.

- Det är bäst att du går, sa Kalle till sin mamma. Så att du slipper se ett blodbad.

Hon tog hundarna med sig till grannen och ringde till polisen. 27-åringen viftade med kniven mot sin pappa.

- Han sa att han skulle sticka kniven i mig om polisen kommer. Här, säger 44-åringen och pekar på magen.

De gick mellan köket och vardagsrummet, pratade med höjda röster. Kalle hytte med kniven, och sparkade flera gånger varvid den äldre mannen var tvungen att värja sig.

- När jag såg att polisbilen stod utanför satte jag mig i fåtöljen i vardagsrummet och sa att "nu ska jag titta på teve, nu skiter jag i det här". Men då ropade han på mig i köket. "Jag måste ha koll", sa han hela tiden.

När polisen kom in i radhuset hörde de upprörda röster från köket på övervåningen, bland annat att sonen hotade skära halsen av sin pappa om polisen kom. Till slut kom pappan nerför trappan och gick ut. Polisen kunde gå upp och gripa Kalle där han satt vid köksbordet med kniven framför sig.

Sonen utanför
Medan pappan berättar sin version för rätten sitter Kalle i ett rum utanför, tillsammans med häktespersonalen. 44-åringen ville inte bli förhörd i sin sons närvaro.
Redan från början har Kalle erkänt de faktiska omständigheterna, men nekat att han velat skada sin pappa.

Kalles försvarsadvokat återkommer flera gånger till att det som 44-åringen kallar för hot är det vardagliga språket hemma hos familjen.

- Nä, det stämmer inte, värjer sig pappan. Det har varit så förr i tiden, men inte nu längre.

Tingsrätten dömde Kalle till åtta månaders fängelse, plus att sex månaders villkorlig frihet ska dras in. Enligt tingsrätten är han skyldig till olaga hot, misshandel av normalgraden och övergrepp i rättssak. Däremot ogillades åtalspunkten som handlade om försök till grov misshandel.

MARIAM NARAGHI

Fotnot: Kalle heter någonting annat i verkligheten.

Mer läsning

Annons