Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fångar tvingas dela cell

/
  • Foto: STEFAN ESTASSY Trångbott. Tomas Hellberg, ordförande i fångarnas förtroenderåd, vill inte dela cell med en annan intagen. - Inte en chans. Man behöver vara för sig själv.

GÄVLEPlatsbristen på landets fängelser har blivit så akut att fångar måste dela cell.

Annons
På anstalten i Gävle handlar det om fyra rum där våningssängar kommer att sättas in. Det upprör internerna.
- Man kan inte dela rum, det tär redan så mycket på psyket att sitta inlåst, säger Tomas Hellberg, ordförande i fångarnas förtroenderåd på normalavdelningen.
Det var förra veckan som Kriminalvårdsstyrelsen meddelade beslutet om dubbelbeläggningen.
Antalet intagna har ökat de senaste åren, utan att några nya platser har byggts.
Det har bland annat lett till att det i dag sitter över 300 personer i Sverige i häkten med färdiga domar och väntar på att få flytta in på en riktig anstalt.

Kortsiktig lösning
Att sätta två fångar i samma cell är tänkt som en kortsiktig lösning och ingenting som heller Anders Hedin, chef för kriminalvården i Gävle, är särkilt nöjd med.
- "En fånge, en cell" - det är en viktig princip som gällt under mina 30 år inom kriminalvården. Det känns bittert för alla att behöva ändra på det men i dag ser vi ingen annan lösning, säger Anders Hedin.
Redan i dag ansvarar anstalten i Gävle för fler fångar än det finns celler till. Anledningen är att cirka 20 fångar slussats ut på behandlingshem.
- Anstalten har 76 platser men hanterar 96 fångar eftersom vårt ansvar för de på behandlingshem finns kvar. Det är vi som efterlyser dem om de rymmer och som måste ta tillbaka dem om de inte sköter sig.

Fångarna informerades
I går informerades fångarnas förtroenderåd om Kriminalvårdsstyrelsen nya direktiv. Mottagandet var inte positivt.
- Folk skriker rakt ut här, säger rådets ordförande Tomas Hellberg om beskedet.
Han och de andra internerna på den slutna avdelningen låses in på rummen mellan 19.45 och 07.00.
Att sitta instängd så länge med en annan person på en tio kvadratmeter stor yta kan bädda för problem.
- Vad händer om de två fångarna inte kommer överens? Och om personalen hittar knark i cellen - vems är det juridiskt sett?
Tomas Hellberg och förtroenderådet har därför föreslagit att sjukstugan på anstalten istället ska byggas om så att de nya fångarna kan flytta in där.

ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons