Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för bröstberöring

GÄVLE Sjukgymnasten tafsade på tre olika patienters bröst. Därför dömdes han i går till tre månaders fängelse.

Annons
Massagen som den 60-årige sjukgymnasten gav de tre patienterna var delvis olika men hade ett gemensamt - han smekte deras bröst på ett sätt som inte hade med sjukgymnastik att göra och som var djupt kränkande.
Dessutom vittnade en kvinna att hon kände sjukgymnastens könsorgan trycka mot hennes stjärt.

Under rättegången nekade 60-åringen, men tingsrätten trodde kvinnorna. Vid något tillfälle hade 60-åringen känt igenom brösten för att upptäcka eventuella tumörer - en annan gång lyfte han på brösten för se hur tunga de var.
Sjukgymnasten hävdade att alla åtgärder ingick i en god behandling. Men åklagare Birgitta Fernlunds vittne som sakkunnig, en professor från ett universitetssjukhus, sågade sjukgymnasten. Enligt professorn fanns det varken skäl att någon gång röra brösten eller massera mellan brösten. Och en sjukgymnast får överhuvudtaget inte leta efter tumörer, slog den sakkunniga experten fast.

60-åringen friades i början på 90-talet från liknande misstankar. Tingsrätten noterade att sjukgymnasten var ostraffad, men tvekar inte: "Kvinnors bröst är högst privata och intima delar av kroppen". Att ofreda patienter som anförtrott sig i hans vård var särskilt allvarligt.
Förutom tre månaders fängelse ska sjukgymnasten betala sammanlagt 36 600 kronor till de tre kvinnorna som ersättning för kränkning, sveda och värk.
Det är inte klart om sjukgymnasten får behålla sin legitimation. I väntan på det slutgiltiga avgörande har Socialstyrelsen beordrat en prövotid.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons