Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för knivhugg

Mannen lagade laxpasta åt sin flickvän.
Eftersom rätten innehöll lök blev kvinnan rasande och högg honom med en filékniv.
Nu har hon dömts till 18 månaders fängelse.

Annons

I domen mot den 31-åriga kvinnan framgår att mannen levt i skräck för sin flickvän i fem månaders tid. I tingsrätten berättade mannen hur de träffades och att han älskade henne. Men kvinnan var mycket svartsjuk, drack mycket och blev ofta våldsam.

Efter att de flyttat ihop förvärrades situationen. Vad han än gjorde så tyckte 31-åringen att han gjorde fel och gav sig på honom med sparkar mot skrevet och slag mot kroppen. Hon bet honom ofta över händerna vilket har resulterat i livslånga ärr och nedsatt känsel i en tumme.

Mannen blev mer och mer förvirrad och fick sådana sömnsvårigheter att han knappt klarade av att sköta sitt jobb.

Han blev också tvungen att dölja sina skador för omgivningen. När mannen skulle träffa sina föräldrar sa 31-åringen åt honom att ta på sig en långärmad tröja för att dölja hennes klösmärken.

I slutet av juni sa 31-åringen att ”hon skulle sätta kniven i honom en vacker dag”.

Den 15 november kom det obehagliga hotet att besannas. Kvällen innan ringde 31-åringen och sa att hon ville bli hämtad. När han kom fram blev hon arg eftersom hon inte längre ville se honom.

Väl hemma i lägenheten klöste hon honom i ansiktet och över ryggen, bet honom över knogarna och slog honom med ett paraply. När mannen gick in i badrummet för att se över rivsåren sparkade kvinnan honom i knävecket så att benen vek sig.

Därefter följde hon upp med en kraftig spark över ryggen som gett bestående smärta. Mannen lämnade lägenheten eftersom grannarna klagade på oljudet. Dagen efter ringde kvinnan och sa åt honom att köpa pizza.

När han i stället kom hem med laxpasta blev hon arg. När hon upptäckte att anrättningen innehöll lök, som hon ogillar, blev hon så uppretad att hon högg honom fem gånger med en förskärare. Eftersom kniven hade rundad spets gick bladet inte igenom mannens tjocka vinterjacka.

31-åringen krävde sedan att mannen skulle ge henne 8 000 kronor. Trots att hon fick pengarna blev hon rasande och tog fram en filékniv. Mannen blev rädd och gjorde som han alltid gjort; vände sig om utan att försöka blockera kvinnans slag eftersom det bara gjorde henne mer upprörd.

Sekunden senare utdelade hon ett hugg. Filékniven trängde in i höjd med armhålan. När polisen kom till lägenheten vågade den blödande mannen inte berätta vem som gett sig på honom. Men i de kommande förhören kröp den sanna historien fram.

I rätten nekade kvinnan till de flesta åtalspunkterna. Knivhuggen mindes hon inte eftersom allt var svart just då. Hon har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att hon inte är psykiskt sjuk. Enligt rätten har hon ett stort vårdbehov.

Hon dömdes för grov misshandel, försök till grov misshandel och grov fridskränkning. Eftersom alla lämpliga behandlingshem var fullbelagda blev straffet i stället 18 månaders fängelse. Hon ska också betala 70 000 kronor i skadestånd till mannen.

Mer läsning

Annons