Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för sexuellt ofredande av barnbarnen

GÄVLE En 69-årig farfar dömdes till fängelse för att ha förgripit sig på flickor som är hans barnbarn. På Mors dag i maj i år berättade den äldsta systern för sin mamma. Flickorna är omkring tio år gamla.

Annons
Domen berättar på sitt sakliga språk om drygt två år år av sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande - händelser som inte bara ägt rum i 69-åringen bostad utan på platser där andra personer varit, som en färja och en parkeringsplats utanför en butik i Gävle.
Den yngsta systern var värst utsatt. Hon får 100 000 kronor i skadestånd medan den tre år äldre flickan tilldömdes 50 000 kronor.

Vid ett tillfälle befann sig lillasystern i en bil på en parkeringsplats mitt i Gävle. I ett videoinspelat förhör vittnar hon om att farfar väntade till dess en annan bil åkt därifrån "så kan vi liksom hålla på med mig".
Storasysterns berättelse är likartad, med den skillnaden att hon så småningom gjorde motstånd.
69-åringen, som är ostraffad, nekade till alla anklagelser. Om den händelse på Mors dag som ledde till en polisanmälan, när den äldre systern sparkade bort honom, säger 69-åringen att flickan hade en släng av feber och att han kände henne på pannan.

Det fanns ingen medicinsk bevisning mot 69-åringen. Men tingsrätten säger om de videoinspelade förhören med båda flickorna, som var helt avgörande för den fällande domen, att de hållits på ett kompetent sätt. I den mån förhörsledaren ställde ledande frågor minskade inte trovärdigheten i vittnesmålen.
69-åringen ska nu, utom att betala skadestånd, avtjäna ett år och fyra månader i fängelse.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons