Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för utpressare

GÄVLEEn 26-årig man från Gävle har dömts till två års fängelse för försök till grov utpressning. Mannen har tillsammans med en 33-årig kumpan, som även han dömdes till två års fängelse, hotat att döda en rik göteborgare om han inte gav dem sex miljoner kronor.

Annons
Männen skyller båda på varandra, men åklagaren anser att båda två har varit lika aktiva i utpressningsförsöket.
Som Gefle Dagblad tidigare berättat har männen vid tre tillfällen skickat hotbrev till den 62-årige göteborgaren, som är en av Västsveriges rikaste personer. I breven har de hotat att döda honom om han inte ger dem pengarna.
I ett av breven skickade de med ett kontantkort till en mobiltelefon, så att de skulle kunna kontakta 62-åringen via SMS.
Mannen lämnade dock både kortet och brevet till polisen som därefter kunde spåra de två gärningsmännen.
I 33-åringens bostad hittade polisen bland annat en lista på de personer som betalade mest skatt i Västsverige, där 62-åringens namn var inringat. Även en 77-årig göteborgsdam, också hon mycket rik, var inringad på listan. Hon har också fått ett hotbrev från de två gärningsmännen, formulerat på samma sätt som det första brevet till 62-åringen. Åklagaren anser att det bevisligen är skrivet av samma personer.
Den 26-årige mannen från Gävle är tidigare ostraffad. Hans 33-årige kumpan förekommer med elva punkter i belastningsregistret, och har bland annat suttit i fängelse för stöld och snatteri. Männen kommer att vara häktade tills domen vinner laga kraft.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons