Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse i stället för vård

/
  • Arkivbild: GUN WIGH Upprörd. Advokat Lars Ståhlberg är kritisk till att hans klient hindras behandling på grund av språkhinder.

GÄVLEEn 37-årig narkoman dömdes på tisdagen av Gävle tingsrätt till två månaders fängelse.Trots att han själv ville ha vård på ett behandlingshem för sitt missbruk.

Annons
Trots att socialtjänstens insatsråd godkänt en vårdplats.
Orsaken är att frivården inte kunnat hitta ett behandlingshem med arabisktalande personal.
Därför måste 37-åringen, som helst av allt vill bli drogfri, sitta på någon av landets anstalter, av vilka flera kritiserats för att narkotikan är så lättillgänglig.
- Det är olyckligt, säger Hans-Olof Sundberg, tillförordnad kriminalinspektör inom frivården i Gävle.
- Människor som inte kan svenska får inte tillgång till ett av de bättre alternativ vi har. Jag tycker att det är fel och inte kan vara en rimlig motivering, säger Lars Ståhlberg, starkt kritisk försvarsadvokat i det aktuella fallet.
Redan i september förra året dömdes 37-åringen av Gävle tingsrätt till skyddstillsyn för stöld och narkotikabrott. Att ha övervakare räckte inte för att hindra 37-åringen från att missbruka - i april i år lades han in på avgiftning.
Den 14 augusti dömdes 37-åringen åter för narkotikarelaterade brott, en dom som han överklagade. Hovrätten kontaktade då frivården i Gävle för att se om det fanns möjlighet till behandling i stället för fängelse.

Behandling
Den 27 augusti godkände socialtjänsten frivårdens förslag om behandling vid Opplundahemmet. Där arbetade en person som talade arabiska.
Bara en kort tid därefter visade det sig att den anställde slutat. Därmed tvingades tingsrätten i tisdagens dom att döma till fängelse, sedan man fått ta del av det svar frivården tagit fram på hovrätten förfrågan.
Utan vårdplan, ingen vård.
Prognosen att 37-åringen ska kunna sluta använda narkotika blir knappast bättre av fängelse, jämfört med behandlingshem.
- Det är ovanligt att man behöver arabisk tolk. Det är inte lätt att hitta och finns det inte kan vi inte ordna det, säger Hans-Olof Sundberg.
- Vi letar vidare, säger han och håller med om att det är bättre för de som är motiverade till vård att få just sådan, i stället för fängelse.
Lars Ståhlberg är fortsatt kritisk till att hans klient på grund av språkhinder nekas det alternativ som ger störst chans att bli kvitt missbruket - behandling.
- Vi måste ge alla människor, oavsett om de talar svenska, samma möjlighet till kontraktsvård.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons