Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fångvårdare blir yogainstruktörer

/
  • Yogaläraren Tara Devi visar Krigaren, en klassisk yogaposition som utvecklades på slagfältet.

Snart kommer fångvårdarna på Gävleanstalten att kunna utbilda sig till yogainstruktörer.
Tanken är att personalen sedan ska kunna lära ut yoga till de internerna.
– Vi har redan testat det här i Gävle med ett gott reslutat, säger kriminalvårdsinspektören Mathias Darmell.

Annons

Kriminalvården har tagit fram en kurs i yoga som alla kriminalvårdare runtom i landet nu erbjuds att gå. När vårdarna har gått kursen är tanken att de ska kunna stärka internerna i deras utveckling och "medvetandegöra och påverka till ett liv för bättre hälsa och utan kriminalitet".

Liksom alla andra yogakurser är det andningsövningar, avslappning och yogarörelser som kommer att stå på programmet. För personalen på Gävleanstalten kommer kursen att gå av stapeln i början på juni.

– Det här är så färskt att vi inte vet om någon har anmält sig ännu, säger Mathias Darmell.

Men han tror inte att det kommer att bli några problem att hitta fångvårdare som vill utbilda sig till yogainstruktörer. Speciellt inte med tanke på att en kriminalvårdare redan har haft yogakurser på Gävleanstalten under flera års tid.

– Det har varit väldigt uppskatta. Jag tror att det är den totala avslappningen och möjligheten att kunna komma bort den vanliga verksamheten för en stund som gör att det har varit så populärt, säger Mathias Darmell.

En stor skillnad är att internerna fram tills nu har gått yogakurserna på sin fritid. När Kriminalvården nu utbildar sin personal kommer yogakurserna istället att bli en del av deras ordinarie programverksamhet.

Det innebär att internerna kan lära sig avslappningsövningar istället för att jobba i snickeriet, laga mat, jobba på tvätteriet eller delta i någon av de andra verksamheter som de kan välja emellan idag och som internerna också för betalt för att genomföra.

Mer läsning

Annons