Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får den kallas vad som helst?

/
  • Azam Pakneshan på Konditori Princess har chokladbollar med antingen pärlsocker eller kokos. - Det finns de som säger negerboll när de beställer, det är inte roligt, säger hon. Foto: Lars Wigert

GÄVLE I juli i fjol blev ett konditori i Sjöbo anmält till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Anledningen var att konditoriet på en skylt kallade sina chokladbollar för negerbollar.

Annons
Efter sex månaders utredning har nu DO beslutat att lägga ner ärendet om huruvida ordet negerboll strider mot diskrimineringslagen eller ej.
Gefle Dagblad kollade runt bland Gävles kaféer och frågade vad de kallar sina chokladbollar.
- Man kan ju fundera över vad det är som gör att det tar sån tid att utreda det, säger Mia Forsberg, anställd på Wayne's coffee.
Även Tomas Izgi, som äger Coffeehouse by George, är skeptisk.
- Det är löjligt och onödigt att lägga så mycket tid på det. Jag känner många svarta som bara garvar åt det, men en gång stod en mörkhyad man bakom en kund som sade negerboll och han tog illa upp. Så det finns både och, säger han.

Charlotte Lundgren som arbetar på Konditori Lido berättar att många kunder säger negerboll när de beställer.
- Jag tycker det är hemskt löjligt, det är ingen stor fråga att lägga ner tid och pengar på. Det var en svart man som var in och handlade och han sa också negerboll, säger hon.
Gemensamt för Gävles fikaställen är att de kallar de runda godingarna för chokladbollar. Alla vi pratat med berättar också att det är ett mycket populärt bakverk.
- De säljer. De flesta som köper är nog i 13-15-årsåldern, de brukar beställa en Cola och en chokladboll. De är ju ganska billiga, säger Elin Skogman på Coffeehouse by George.

Karin Forslund

Mer läsning

Annons