Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdtjänsten dyrare

GÄVLE
Alla färdtjänstresor utom arbetsresor höjs med 30 procent från och med den första augusti. Det beslutade kommunfullmäktige i går.

Annons
Då hade miljöpartiets, vänsterpartiets och kristdemokraternas förslag på en höjning med tre kronor (samma som vanliga bussresor i Gävle) röstats ned. Även centerns och folkpartiets krav på nej till en höjning röstades ner.

Hettade till
Det hettade till när Helene Åkerlind, s, gick emot partikamraterna och kommunstyrelsen:
- Det är inte socialdemokratisk politik. 900 000 kronor kan vi hitta om vi vill det. Jag är varken stolt eller nöjd med att vara socialdemokrat, sade hon med hänvisning till partiets valparoll och den tidigare nedröstade fortsättningen av Idaprojektet.
- Vi i fullmäktigegruppen skulle vara glada om du deltog i gruppmötena och där diskuterade vad som var socialdemokratisk politik och inte, svarade Anéa Elfving.
Bland andra handikappföreningarnas samarbetsorgan och kommunala pensionärsrådet har protesterat mot höjningen, som innebär att det kommer att kosta 25 kronor enkel resa inom zon ett i stället för 18 kronor. Samma resa med kollektivtrafiken kostar nu 15 kronor.
- I det här fallet handlar det om att funktionshindrade ska ha samma rättigheter och möjligheter som de som inte är funktionshindrade, sade Ulla Andersson, v.

Vill ha samma regler
Folkpartiet vill ha samma regler för kollektivtrafik och färdtjänst. Rebecca Norrman talade för partiets förslag att utreda möjligheterna till samordning för att på så sätt spara pengar. Förslaget, som stöddes av alla partier utom s och m, avslogs dock efter votering.
- Det här är inget roligt förslag att komma med. Men avgiften har inte höjts sedan 1995. Ett problem är att vi inte hängt med i kostnadsutvecklingen, sade Curt Nygren, s, som också är ordförande i tekniska nämnden.
Moderaterna höll med den socialdemokratiska majoriteten.
- Det är inte något särskilt roligt förslag, men om tekniska nämnden gör åtgärder för att förbättra sitt resultat kan fullmäktige inte gå emot, sade Micael Dahlberg, m.
ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons