Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre behövs i fabriken

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Nya besparingar. Korsnäs VD, Per Lindberg, och personaldirektören Torbjörn Larsson, räknar med att kunna köra fabriken med 80-100 personer färre än i dag.

GÄVLE
För tredje gången på drygt ett år vill Korsnäs minska antalet anställda. Upp emot 100 pappersarbetare riskerar att bli av med jobbet.

Annons
Alla pappersarbetare kommer att få ett erbjudande om avgångsvederlag, men precis som för tjänstemännen förbehåller sig företaget rätten att välja vilka som ska få del av det.
- Vi kommer inte att tvinga någon. Däremot kommer vi att ställa hårda krav på kompetensen, säger Korsnäs VD, Per Lindberg.

När Korsnäs minskade antalet tjänstemän behövde företaget inte ta till några uppsägningar. Nu är det mer tveksamt om det räcker med frivilliga avgångar.
- En del uppsägningar blir det nog, säger Jan-Henrik Sandberg, ordförande för Pappers avdelning 3 på Korsnäs.

Nytt kontrollrum
Företaget har nyss genomfört en stor investering i ett nytt kontrollrum i fabriken, som ersätter flera äldre. Den förändringen, tillsammans med en stor planerad omorganisation, har gjort att de flesta bara väntat på ett besked om nedskärningar.
- Men att det blir så pass många tror jag är en överraskning för många, säger Jan-Henrik Sandberg, som konstaterar att det nu finns en stor oro bland hans medlemmar.
Innan han har sett företagets förslag till organisation vill han inte bedöma om det är rimligt att klara produktionen med 80-100 personer färre.
Villkoren i erbjudandet till de kollektivanställda kommer i stort att se ut som för tjänstemännen. Men det "frivilliga" erbjudandet till tjänstemännen väckte starka känslor bland många, som kände sig borttvingade från Korsnäs. Den som företaget inte ville ha kvar fick ett tydligt budskap om det, vilket skapade en stor bitterhet.

Kräver kompetens
Även den här gången deklarerar företaget tydligt att man kommer att ställa hårda krav på kompetensen hos de anställda. Men Jan-Henrik Sandberg utlovar strid om företaget kliver över gränsen.
- Vi kommer aldrig att acceptera att någon behandlas illa i den här fasen. De som upplever det ska omedelbart ta kontakt med oss, säger Jan-Henrik Sandberg.
- Vi har nog en mer bestämd attityd än vad tjänstemannafacken hade.
Om de frivilliga erbjudande inte räcker blir det förhandlingar enligt lagen om anställningsskydd, LAS, och Pappers utlovar strid även där, om Korsnäs vill frångå turordningsreglerna.
- Det kommer vi inte att acceptera. Det kan aldrig bli tal om att företaget kan plocka russinen ur kakan, säger Jan-Henrik Sandberg.

Inget krisläge
Företaget och facket ska nu förhandla om planerna. Nedskärningarna beräknas börja efter sommaren och vara genomförda under våren 2004.
- Det är inte roligt varken sig för oss eller våra anställda, säger Per Lindberg, som betonar att åtgärden inte beror på något krisläge för Korsnäs. Minskningen av personalstyrkan är nödvändig för att göra Korsnäs till ett ännu effektivare pappersbruk.
- Det är för att Korsnäs ska stå här om 20-30 år också, säger Per Lindberg.

SVEN-OLOF EKMAN

Mer läsning

Annons