Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre gymnasister - då blir det problem

Även gymnasieskolorna i Gävle kommer att påverkas av mindre elevkullar de kommande åren. På utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen letar man redan nu sätt att minska kostnaderna.

Annons

– Uppsägningar och varsel är det sista vi ska ägna oss åt, säger nämndens ordförande Peter Hasch, s.

Minskade elevkullar har varit ett problem för grundskolorna i Gävle kommun och nu börjar den generationen barn nå upp i gymnasieåldern. Redan nästa år ses en liten minskning som sedan tar fart under 2011 och 2012.

– Elevkullarna kommer att minska med 30 procent på ett par-tre år, säger Peter Hasch, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Förvaltningen och politikerna försöker ligga steget före och letar redan nu möjliga besparingsåtgärder. Genom att minska på bland annat hyrda lokaler hoppas man kunna undvika varsel av gymnasielärare och annan personal.

– Vi tittar på externt hyrda lokaler som kvarteret Skytten där vuxenutbildningen och delar av Polhemsskolan håller till. Där går hyreskontraktet ut nästa årsskifte och vi funderar på olika varianter. Kanske kan vi skriva under kortare hyreskontrakt eller bara hyra vissa delar av lokalerna.

Mer läsning

Annons