Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre kör fort vid vägarbetet

Trafikpolisen hade på fredagen åter automatisk fartkontroll vid tunnelbygget under riks 80 vid Valbo köpcentrum. Var tionde bilist körde för fort, en halvering jämfört med en mätning under förra veckan.

Annons

– Vi har mätt på platsen vid fyra tillfällen och medelhastigheten har gått ner markant. Det är också avsikten. Fortfarande är det tyvärr många som kör för fort, säger trafikpolis Mats Nauweleartz de Agé.

Han påminner om att hastighetsmätningarna där görs för vägjobbarnas säkerhet, inte för att fortkörare ska drabbas av böter.

Polisens mobila fartkamera har stått på samma plats på motorvägen vid fyra tillfällen de tre senaste veckorna. Medelhastigheten första gången var 66 km/tim och på fredagen hade den sjunkit till 59,6. Ändå höll 112 av 1292 passerande bilar under förmiddagen i går över 70 km. Det kan jämföras med närmast föregående mätning då 240 av 1166 bilar körde för fort.

Förra veckan rapporterades 127 bilister till polisens utredningsenhet i Kiruna för att de kört över bötesgränsen. Även den siffran halverades i stort sett i går till 59 rapporter. En förare höll 109 km/tim och riskerar därmed även körkortet. Det var enda körkortsfallet denna gång.

Hittills är omkring tio förare rapporterade över körkortsgränsen. Det innebär att de passerat fartkameran i minst 101 km/tim.

Totalt har nu 471 fortkörare fotograferats vid vägbygget i Valbo. Tunnelbygget under motorvägen fortsätter i flera månader. Om inte alla börjar respektera 70-gränsen får säkert många fler böta.

Mer läsning

Annons