Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre långresor för politiker

GÄVLEVåra riksdagsledamöter har förkovrat sig i Taiwan, Kanada, USA och Cypern.Men nu kan deras långresor vara ett minne blott.Nye talmannen Björn von Sydow vill att ledamöterna i fortsättningen helst ska hålla sig inom EU.

Annons
GD:s granskning visar att ledamöternas ändamål med stipendieresorna skiftar.
Tidigare riksdagskvinnan Anne-Katrine Dunker, m, reste år 2000 till Costa Rica, Guatemala och Kuba för att bland annat studera trafiklagstiftningen.
En lärorik resa, menar hon.
- Det var väldigt intressant. Vi hade lagt ett oerhört ambitiöst program, vi hade nästan ingen fritid alls, säger Anne-Katrine Dunker.

Ingen förtäckt semester
Någon förtäckt semesterresa var det alltså inte fråga om. I likhet med de andra riksdagsledamöterna fick hon själv stå för merparten av kostaderna.
Sinikka Bohlin, s, reste förra året till Cypern för att studera "turism, kultur med mera". GD har förgäves sökt henne för en kommentar.
Patrik Norinder, m, förkovrade sig i hur man främjar spridandet av högteknologiska innovationer under en Kanadaresa. Han anser att resorna ger en möjlighet att träffa personer som man aldrig skulle kunna göra som privatperson.
Han tycker inte att resorna bör begränsas till Europa.
- Nej, jag tror att man måste vidga blicken mer än så.
För Anne-Katrine Dunkers del resulterade resan bland annat i två eller tre olika motioner i riksdagen om biståndsverksamhet.
Hon håller till viss del med von Sydow om att ledamöterna bör intressera sig mer för Europa. Inte minst när det gäller utskotten som en gång per mandatperiod åker till exempelvis Japan, Kanada eller Australien.
- Där tycker jag att man kan lägga ner mycket mer krut på att resa inom Europa för att lära sig mer om de länder som vi ska samarbeta med, säger hon men tillägger:
- För den skull behöver man ju inte utesluta resten av världen helt och hållet.

Besökte USA
Inte heller riksdagskvinnan Ragnwi Marcelind, kd, skulle sörja för mycket om utlandsresorna begränsas till Europa.
- Nej, det är helt okej för mig. Jag är borta mycket ändå, säger hon.
Men även Marcelind tycker att utlandsresorna fyller en funktion. Själv var hon förra året i USA och studerade polisverksamheten i Los Angeles, San Diego och San Francisco.
Att besöka polisen i Los Angeles var nästan som att hamna i "Spanarna på Hill Street", säger hon med ett skratt.
Hon fick bland annat se helikopterdivisionens arbete.
Men har det varit till nytta för ditt politiska arbete?
- Ja, det tycker jag. Jag fick en hel del intressanta idéer om polisverksamheten, säger Ragnwi Marcelind som även varit på en resa till Baltikum med justitieutskottet.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons