Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre platser och mindre städning

GÄVLE
40 korttidsplatser på Bomhusgården försvinner under våren.
Två avdelningar med sammanlagt 20 lägenheter på Sätrahemmet stängs under våren och sommaren.

Annons
De som beviljas hemtjänst i fortsättningen får städat var tredje vecka i stället för varannan.
Det beslöt omvårdnadsnämnden på sitt extramöte. Den borgerliga oppositionen sa nej till färre platser på Bomhusgården och Sätrahemmet och när de lade fram ett motförslag hettade debatten till.

Kritik mot oppositionen
- Jag undrar om det är ledamöter som sitter och sover på nämndsmötena, sa ordförande Vivi-Anne Sundqvist, s, som var kritisk till att oppositionen inte presenterat förslagen tidigare.
Det påpekades att förvaltningen utreder flera av förslagen.
Lena Sundström, fp, som presenterade förslaget, sa att de anser att platsminskningen inte får ordning på ekonomin utan de kommer att behöva plocka fram mer pengar allt eftersom. I stället ville de se övergripande genomgångar av personal- och omvårdnadsbehovet, administrationen, alternativa driftsformer och arbetsmetoder samt åtgärder för att minska sjukskrivningarna. De ville också att kommunfullmäktige ska ompröva budget och mål för Omvårdnad.
Vänsterpartiet och miljöpartiet röstade med s.
- Det är ett kortsiktigt sparande vi vänder oss emot, sa Margot Lundberg, kd, efter mötet.
Vivi-Anne Sundqvist tycker att oppositionen drog sig undan ansvaret att fatta beslut efter de förutsättningar fullmäktige gett.
Frågorna skulle ha avgjorts på marsmötet, men var inte förhandlade med facken. Det är de nu, men Kommunal delar inte förvaltningens bedömning.
Den 15 juni ska 40 platser på Bomhusgården ha försvunnit. Vistelsetiden blir högst två veckor. I dag är man där i genomsnitt mer än en månad.

Specialgrupp ska ge stöd

Förslaget har upprört personal och patienter. Innan ledamöterna gick till beslut fick de information om att en grupp från Omvårdnad och sjukvården ska se till att alla får den hjälp de behöver när platsantalet halveras.
Från halvårsskiftet blir också sjukhusläkarna ansvariga för att patienterna får fortsatt hjälp efter utskrivningen. Hemtjänsten ska utökas för att klara ökade behov.
Det blir inflyttningsstopp på Sätrahemmet från och med i dag. Den första september ska två avdelningar vara stängda. De som bor där ska flytta till andra lägenheter. I dag finns fem eller sex tomma på Sätrahemmet.
I fortsättningen ska hemtjänstpersonalen städa mindre. Där de i dag städar varannan vecka fortsätter de med det, men de som får sin hemtjänst omprövad eller börjar med hemtjänst får städat var tredje vecka om det inte finns särskilda skäl.
Det här ska nästa år minska Omvårdnads utgifter med runt 30 miljoner kronor. Hur mycket det blir i år, då budgeten förväntas sluta på minus 44 miljoner kronor, är osäkert.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons