Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre unga på institution

GÄVLE
I januari 1999 var 26 Gävleungdomar i 13-16-årsåldern placerade på institution.

Annons
I år har antalet sjunkit till 15.
Jim Salamon, chef för sociala enheten, och Margareta Kamlén, chef för Gävle Familjecenter, ser det som ett kvitto på att socialtjänstens nya sätt att arbeta med ungdomar fungerar.

Nytt synsätt
- Det går oftast att ha kvar ungdomarna hemma. Jag tror att alla som jobbar med det här har fått ett nytt synsätt. Vi ser inga fall som hopplösa längre, säger Margareta Kamlén.
- Vår ledstjärna är att vi ska öka kvalitén på insatserna, och de uppföljningar vi gör visar tydligt att vi lyckas allt bättre, säger Jim Salamon.

Utvärdering
Den utvärdering som socialtjänsten i Gävle nyligen gjorde över hur placeringarna i HvB-hem och familjehem 1995 till 1998 fungerade, visar att många misslyckades. Margareta Kamlén som hade ansvar för många av placeringarna då är inte alls förvånad:
- Vi såg ju redan då att det inte fungerade bra. Vi ryckte upp ungdomarna från familjen och kamraterna och när de kom tillbaka hade de svårt att anpassa sig, säger hon.
- Den stora skillnaden nu är att vi tar med familjen i arbetet. Familjen är ungdomarnas viktigaste resurs, säger hon.
Socialtjänsten började lägga om sitt arbete 1997-1998. Personalen har fått utbildning och hela arbetet har blivit nätverksinriktat.
När polisen tidigare kontaktade socialtjänsten om ett barn i nedre tonåren som höll på med kriminalitet eller droger, resulterade utredningen ofta i att tonåringen placerades i en institution eller i ett familjehem, beroende på hur allvarliga problemen ansågs vara.

Andra åtgärder i dag
I dag står ett helt batteri av andra åtgärder till buds:
- Det första som händer när det är en akut situation är oftast att resursteamet ordnar ett mobiliseringsmöte inom en vecka. Där är alla som är viktiga för den här flickan eller pojken med, både familjen och vi inom socialtjänsten, och skolan. Där försöker vi hitta resurser så att vi ska kunna undvika en placering, säger Margareta Kamlén.

Många vill hjälpa
- Och det är ofta lätt, för när situationen är akut finns det många som vill hjälpa till.
Inom Gävle familjecenter finns en rad olika verksamheter som kan hjälpa till. Behövs en kortare placering finns Ungdomsboendet eller jourhem. Annars finns intensivstöd eller Balder.
- En del av de verksamheter vi har fanns redan tidigare. Balder har till exempel funnits ett tag, men i dag är ungdomarnas familjer med i verksamheten på ett helt annat sätt och hela verksamheten är mycket bättre. I dag är det lugn och ro på Balder, inte alls så tufft som det var förut, säger Margareta Kamlén.

Ingen besparing
Att man minskat antalet barn som placeras på institution så kraftigt är absolut inte någon besparingsåtgärd, betonar Jim Salamon.
Historien visar att ungdomar som fått växa upp på institutioner ofta blev förlorare, menar han:
- Det vi vill är att ge ungdomarna en bättre livskvalité. Det här nya arbetssättet är bättre, men det är inte billigare. Vi använder alla de pengar vi får, men på andra saker, säger han.
- I andra kommuner ökar antalet HvB-placeringar fortfarande. Men vi är verkligen på väg att ställa om.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons