Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre vårdplatser i sparförslag

GÄVLEMindre specialistvård i egen regi och färre vårdplatser.

Annons
Det är inriktningen i ett sparförslag på 21 miljoner kronor som tagits fram för den internmedinska sjukhusvården i länet.
Förslaget kommer från länsgruppen i internmedicin, en av 13 medicinska länsgrupper som fått i uppdrag att leta besparingar inom specialistvården vid sjukhusen i Gävle och Hudiksvall.
Totalt ska 75 miljoner kronor sparas inom projektet som kallas "Dela-fördela". Viss vård ska koncentreras till Gävle, viss vård till Hudiksvall och viss vård överlåtas på sjukhus utanför länet.

Slåss för sin verksamhet
De 13 länsgrupperna - där i första hand läkare ingår - har nu alla rapporterat vad de kommit fram till.
Flertalet har inte lyckats prestera något mer omfattande sparprogram, utan konstaterar snarare att det bästa vore om allt fick vara som det är i dag.
Rapporterna visar också att det i flera frågor finns en djup splittring mellan företrädare för de olika sjukhusen. Var och en slåss för sin verksamhet.
Även den internmedicinska gruppen är oense internt. Det förslag som lagts fram stöds inte fullt ut av företrädare för Hudiksvalls sjukhus.
Enligt förslaget ska sjukhusen sluta bedriva njursjukvård, neurologi, reumatologi och hematologi i egen regi. Istället ska den vården köpas utanför länet.
I viss utsträckning skulle detta betyda att även vården flyttades utanför länet. Den verksamhet som blev kvar i Gävleborg skulle skötas av externa specialister.
I dag har landstinget svårt att rekrytera specialister till de här relativt smala områdena. De läkare som man lyckats anställa används dessutom på ett ineffektivt sätt, tycker Anders Dahlqvist, överläkare på medicinkliniken i Gävle.

Hårt slimmad
- Dessa superspecialister måste delta i allmänsjukvården och det blir väldigt dyrt. Genom att upphandla insatserna kan man renodla arbetsuppgifterna på ett helt annat sätt, säger han.
Gruppen ser samtidigt möjligheter att ta hem viss vård som i dag bedrivs på regionnivå. Genom att förbättra behandling och rehabilitering för personer som fått hjärt-kärlsjukdom och stroke kan ytterligare pengar sparas.
I förslaget ingår vidare att ta bort tolv vårdplatser från medicinklinikerna. Det kan tyckas tufft med tanke på att den internmedicinska vården redan är mycket hårt slimmad.
Enligt Anders Dahlqvist förutsätter förslaget att primärvård och kommunal omvårdnad byggs ut så att fler patienter kan vårdas hemma.
- Hur de löser det är inte vår sak. De stora sparbeting som nu läggs på oss i sjukhusvården i länet gör det helt nödvändigt att medicinklinikerna avlastas, säger han.
Länsgruppernas rapporter ska nu bedömas av projektledningen. Ett slutgiltigt förslag till beslut ska läggas fram för politikerna i höst.
BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons